Hem / Projekt / Gör en potatissticka

Gör en potatissticka

En praktisk och snygg provsticka  (du vet en sådan som man sticker i grönsakerna för att se om de är lagom kokta?) gör du av ståltråd. Själva ”stickan” bör vara av rostfri tråd men de andra delarna görs av vanlig galvad (förzinkad) tråd. De kommer ju inte i kontakt med maten. Det skulle vara nästan omöjligt att få till fina små böjar av rostfri tråd eftersom den är så himla hård.

Material
En rostfri tråd, ca 1,5 mm tjock
Galvad järntråd i samma tjocklek
Galvad järntråd ca 0,6 mm tunn.

Här användes en cykeleker till stickan. De är rostfria. Men knyck inte från andras cyklar. Har du inget gammalt hjul över så går det att köpa lösa eker för några kronor.

Knipsa av en bit av den galvade tråden, ett par decimeter lång. Gör en snygg ögla mitt på genom att bocka tråden med en rundtång. Bocka för mycket och böj sedan tillbaka enligt följande:

Lägg ihop de två delarna

Gör nu två delar till, som du plattar ihop helt. Klämm ihop dem med en tång för bästa resultat. Trä på dem så här:

Linda nu samman de olika delarna med en tunnare tråd.

Linda några centimeter. Vik därefter upp alla de tjocka trådarna utom den rostfria mittpinnen. Använd tex tången som stöd så att böjarna bli lika allihopa.

Knipsa av alla i samma längd. Fäst den tunna bindtråden genom att vira den några varv kring en av de tjockare trådarna innan du knipsar av den.

Böj nu ut alla ändarna till snygga krumelurer.

Färdig!

Potatisstickan gjordes av Melanie Karlsson från Huskvarna, på slöjdlägret Balders Möte.
text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå