Hem / Projekt / Gör en polsk pappersros!

Gör en polsk pappersros!

Att vika en ros är både roligare och svårare än det ser ut. Det är i alla fall min uppfattning efter att ha gjort ett försök. Så här gör du:


Klipp ut fem till sju fyrkantiga bitar kräppapper. Stora bitar = stor ros, små bitar = liten ros så måtten är valfria. Mina vart nog 3-4 cm och i minsta laget tycker jag.


Kräppapper har massa små veck längs ett håll. Håll biten så att veckens linjer löper uppifrån och ner så att du kan dra isär dem som på bilden. Släta försiktigt ut pappret i ena änden så att det är slätt, medan resten är fortsatt småveckat.


Nu börjar den pilliga biten; rulla hörnen fram och tillbaka tills du känner att de blivit mjuka.


Rulla dem längre och längre ner till rullarna möts i mitten. Då rullar du mitten tills den mjuknar.


När mitten känns bra rullar du vidare och jobbar dig ut mot sidorna igen tills du fått en rundad kronbladsform som på bilden till höger. gör samma sak på resten av pappersbitarna.


Vecka och rulla ett av kronbladen ganska tajt, fortsätt sedan med nästa och låt de överlappa varandra lite. Bygg på så tajt och veckat du tycker ser bra ut. När alla är på plats ska det se ut som på bilderna ovan. Då surrar du ihop blomman med en bit sytråd och knyter.


Klipp ut ett par blad i ett annat kräppapper, förslagsvis ett grönt. Pressa sedan –försiktigt– ut bladen i samma riktning som ett riktigt blads märgstrålar går. Dvs. nerifrån mitten och uppåt, lite utåt. Detta gör bladet skålformat och mer naturtroget, men var försiktigt, silkespapper är frustrerande lätt att riva sönder. Använd gärna en slät stålsax eller liknande hellre än plast. Bättra sen på skålformen med fingrarna.


Vik in ena sidan nertill med ett litet dubbelveck som på bilden.


Klipp ut en lång, smal remsa av samma gröna kräppapper som du använde till bladen. För in en tunn grillpinne eller kraftigare ståltråd i blomman och linda pappersremsan runt den. Det går bra att fästa med lite lim i änden, men behövs egentligen inte. Vira nåt varv med bestämd hand och placera ut dina blad som du virar fast ett efter ett.


Nu är det dags att låta rosen slå ut. Veckla ut och forma det yttersta kronbladet och fortsätt med nästa tills alla bladen ligger som du vill.


Voilá. En ros vart det. Nästa ska bli större och ha fler gröna blad i olika storlekar. Kanske små taggar också hur man nu gör dem.

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet
Gjord under handledning i den workshop med polska pappersblommor som ordnades på IOV-kongressen i juni 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå