Hem / Projekt / Gör en oro, av näsor och rönnbär

Gör en oro, av näsor och rönnbär

Oro-av-lönnnäsor-rönnbär_2

Häromdagen när det stormade som värst fyndade jag ett gäng nerblåsta lönnnäsor på marken. Strax därpå gick jag förbi flera klasar vackert röda rönnbär. Av dessa saker kan man göra sig en oro.

Så här gör du:

1: Ta / återanvänd en gammal krans (jag lindade nytt band utanpå min gamla krans). Eller gör en ny krans av grenar av pil/sälg eller ståltråd. Vira grenarna/ståltråden ett par varv så att kransen blir stabil. (Man kan också ta ”ringen” från en stor konservburk – om man klippt av den för att komma åt den stora plåtbiten.) Stor eller liten krans, spelar ingen roll.

2: Linda kransen med något band, en bit avrivet lakan eller annat tyg går jättebra. Därefter kan man – om man vill – linda det hela med ståltråd. Jag använde – för dekorations skull – grön metallicståltråd som redan fanns hemma (inköpt på Slöjd-Detaljer).

3: Klipp av alla ”näsor” och rönnbär från sina skaft så att de ligger lösa och är lätta att använda.

Oro-av-lönnnäsor-rönnbär_före_3

4: Klipp 4-6 bitar lintråd (välj längderna själv). GLÖM inte att ta med extra längd för att knyta fast tråden.

 5: Trä tråden på en rejäl synål med spets. Jag använde svart lintråd. Börja trä. 

6: Jag trädde varannan näsa varannan rönnbär. I början, dvs underst, satte jag på ett hänge av ”ölplåt” bara för att göra det lite extra fint och lite glittrigt.

Oro-av-lönnnäsor-rönnbär_före_4

 7: När alla lintrådarna är fullmatade med näsor och rönnbär knyter du fast lintråden runt ringen. Jag lindade flera varv innan jag knöt till.

Oro-av-lönnnäsor-rönnbär_3

 8: Egengjord snodd av bomullsgarn funkar jättebra att hänga upp oron i. Här har jag återanvänt den snodd jag använde tidigare (när det hängde andra saker i denna ring). 

 9: Tada! Klar att hängas upp. Min hänger utanför vår ytterdörr, fastsurrad i det lilla överskjutande takets ena stag.

Text och bild: Birgitta Möller, slöjdare och slöjdklubbhandledare från Skåne 2014
Besök birgittamoller.se för att se mer av vad Birgitta gör.

Oro-av-lönnnäsor-rönnbär_2a

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå