Hem / Projekt / Gör en lampa av presentpapper

Gör en lampa av presentpapper

Ett superenkelt 15-minuters projekt
& ett snabbt sätt att förändra vardagsrummet inför jul.

Material:

Presentpapper i ljusa nyanser. Vi valde ett benvitt/antikgult papper dekorerat med änglar, musiknoter och guld-krumelurer.
Presentsnöre – vår lampa fick ett snöre i metallic silver.
Lampfot – det fungerar nog med vilken lamphållare som  helst bara den är någorlunda låg.
Sax
Genomskinlig tejp
Måttband
Limstift


Så här ser vår lampfot ut.

Arbetsbeskrivning
1. Ta måttbandet och mät omkretsen av en cirkel som är stor nog att rymma lamphållaren. Bestäm hur hög du vill ha lampan. Om papperet är tunt är det bäst att inte ha en för hög modell. Vår lampa är 60 cm i omkrets och 30 cm hög. OBS! Om ditt present-papper har en riktning (uppåt och neråt) måste du vara noggrann med att lägga ut bredden och höjden på papperet åt rätt håll. Klipp ut din pappersrektangel.
2. Forma pappersrektangeln som ett rör och tejpa kanten så att röret sitter ihop. Det kan vara bra att ha hjälp att hålla ihop papperet medan man tejpar, särskilt om man jobbar med ett tunt papper.


3. Klipp en liten trekantig flik längst ner så att sladden kan komma ut genom papperet. Vik upp kanterna så blir trekantshålet stabilt.


4. Stryk lim på baksidan av presentsnöret med limstiftet. Fäst snöret längst upp på pappersröret för att ge lampan en snygg kant-avslutning. Även här kan det vara bra med två par händer, men med lite trix går det att vara själv också.
Ta gärna ett längre snöre och krulla ändarna som blir över med en kniv eller sax.

5. Renklipp eventuellt kanterna om de inte blev helt raka.

Klart!
Enkelt, snabbt och snyggt!

Text och bild: AnnJessica Eriksson på Forsnäs Hemmans Hantverk, 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå