Hem / Projekt / Gör en kristallampa

Gör en kristallampa

Glasets Hus i Limmared hänger dessa fina lampor. I Glasets Hus finns museum, hytta restaurang och mycket mer. Museet är litet men naggande gott. Hur ser en pressglasmaskin ut egentligen? På Glasmuseet får du veta.

De här fina lamporna är gjorda av gamla skålar, vaser, karaffer. Det är mycket snyggt och så här i grupp blir det väldigt anslående.

Du behöver snygga lampsladdar, gärna textilsladd för det är snyggast, och en lamphållare. Ofta kan man köpa allt i ett; sladd, kontakt och hållare.
Är det en vas där du bara vill ha ett hål för sladden kan man borra med ett diamantborr.
För att skära i flaskor kolla in tips Skär av en glasflaska, även kommentaren. Karaffer som denna kan ha mycket spänning i glaset så det gäller att vara försiktig. Annars är det bra att använda en glassåg, eller varför inte gå in till en glasmästare och be om hjälp?
Som alltid när man handskas med vassa saker så använd handskar och gärna skyddsglasögon

Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå