Gör en krans av liljekonvaljblad
Det är även läckert att sätta i pappersrosor i dessa kransar. När konvaljerna torkar, håller de oftast färgen ganska länge och påminner i konsistensen om papper så det passar bra ihop. Väljer du levande blommor passar denna krans ypperligt som midsommarkrans och blir kanske bara använd en kväll.
Men… Liljekonvalj är fridlyst på Öland, i Kalmar-, Kronobergs-, Stockholms- och Södermanlands län och det betyder att man inte får dra upp växten med rötterna och inte plocka för att sälja.
Du behöver:
Liljekonvaljblad, ca 40 st
Myrtentråd (en grönmålad tunnståltråd, säljs bla hos välsorterade blomsteraffärer eller Panduro) eller annan tunn ståltråd
Najtråd (som är en lite grövre ståltråd)
Avbitare
Skål för avklippt ståltråd
Gör så här:
Klipp till småbitar av myrtentråden/den tunna ståltråden. Ta ett blad, håll i skaftet. Vik ner bladen mot skaftet så de bildar en rosett och surra ihop dem runt skaftet med en avklippt trådbit. Fortsätt så med alla bladen.
Klipp av en bit av den tjockare ståltråden som du ska använda till stomme. Böj till ena änden till en krok (för att bladrosetterna inte ska glida av).
Använd den tunna ståltråden till att surra med – börja med att låsa den runt den grövre strax efter kroken. Ta ett första blad, lägg det jäms den grövre ståltråden, surra ett varv med den tunnare tråden.
Fortsätt ta en bladrosett i taget, lägg det lite anpassat till förra bladrosetten, surra ett varv. Gör så tills bladen tar slut/du inte vill ha större krans.
Avsluta med att surra några extra varv med den tunna tråden, klipp av den med ca 15 cm’s marginal.
Klipp ev av den grövre tråden så bara 2-3 cm kvarstår. Böj ut kroken i början. Försök peta in början under bladrosetter och surrningar i slutet, böj till hela stommen försiktigt. Surra mellan bladrosetterna ett par rosetter där du började för att fästa. Det går att forma hela kransen, genom att ta i rosettbladen och böja dem utåt/inåt för att täcka stommen om den syns någonstans.
Tänk på 1: Ha koll på avklippta ståltrådsbitar. Lägg dem i skålen du plockat fram. Inte roligt att trampa på vare sig du har två eller fyra fötter och ett flertal gräsklippare ger upp ett ilsket tjut dessutom
Tänk på 2: Man kan ”sticka” sej på ståltrådarna och blöder lätt i fingertopparna. Slicka INTE på fingrarna eftersom liljekonvaljen är giftig.
Tänk på 3: När du kasserar kransen, släng den inte i komposten eftersom det finns ståltråd i.
DESSUTOM är hela växten giftig. Tänk på att vara extra försiktig om du gör kronor med barn och tvätta dina händer efter att ha arbetat med konvaljen.
Läs- och besökstips: Tidskriften Hemslöjden 1998, nr 3 om den fantastiska midsommarstången på Brevens Bruk strax söder om Örebro. Gör ett besök!
Text och bild: Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland 2010.