Hem / Projekt / Gör en korkduva

Gör en korkduva

Du behöver:
Två korkar
Papper till vingar och stjärt
Lim
Tändsticka
Sax
Borr/ spik/ syl
Tråd för upphängning

Återanvänd en veckotidning eller en tidskrift med lite styvare blad. Vecka två vingar och en stjärtdel. Du kan klippa mönster i dem som du vill… Här finns inga regler för mått utan du får prova dig fram tills du känner dig nöjd.

Klipp änden (på de veckade bitarna) som ska sitta fast i korken till en spets. Platta ihop den med fingarna så att den blir ännu spetsigare och doppa den i lim. Låt torka helt. Nu är änden styv och lättare att sticka fast i korken

Korken är lite vresig i materialet… Därför är det lättast om du borrar några små hål väldig nära varandra och sedan petar isär ”skiljeväggarna” mellan dem… Då blir det lagom fnasigt hål, som kniper fast vingarna, men ändå tillräckligt stort för att rymma pappersvingen… Har du inte tillgång till borr, så går det att göra hål med en spik eller syl också…

Gör ett litet näbb av en tändsticka, liten gren eller av papper. Borra ett hål och limma fast.

Dela den ena korken på mitten med en kniv eller liten såg. Borra hål och foga ihop de två korkarna med en tändsticka.

Fäst en tunn tråd i en säkerhetsnål. Stick i nålen i fågelkroppen och prova ut hur du vill att den ska hänga. När du är nöjd, gör du ett litet hål i korken där du vill fästa tråden. Tryck ner tråden med hjälp av en bit tändsticka och lite lim, eller använd ett litet nubb eller knappnål.

Häng upp i ett fönster, träd eller kanske i taket!

Text: Sofia Andersson
Korkduva och foto: Gunnar Jeppsson

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå