Hem / Projekt / Gör en käpphäst

Gör en käpphäst

 

Du behöver:
Tunn plywood, vi använde 6 mm
Rundstav 30 mm diameter
Trälim
Sticksåg
Borrmaskin, stor och liten borr
Sandpapper
Färg och pensel
Snöre
Penna

Gör så här:
Rita upp huvudet på hästen, direkt på plywooden eller kalkera av från ett papper. Låt eventuellt barnet själv rita hur den ska se ut. Såga ut huvudet med sticksågen.

Borra ett större hål till öga, och borra en rad små hål längs nacken av hästen, där manen ska sitta. Kläm fast plywooden mot en bit trä undertill med en skruvtving då ni ska borra, så förhindrar ni att plywooden spricker då borren går igenom.

Sandpappra hästen så den blir fin och slät. Mät ut hur lång rundstaven ska vara så att det är bekvämt att rida och kapa den där.

Gör ett ca. 10 cm långt spår från toppen och ned i  rundstaven där huvudet kan träs ned, genom att i mitten såga ned ett lika brett spår som plywooden är tjock, här 6 mm. Limma fast huvudet i spåret med trälim. Kläm fast, torka rent från extra lim och låt torka.

Sen är det bara att måla hästen! Tänk på att måla med en färg som tål vatten om den ska användas ute.

Vi målade vår grå, och gjorde vita prickar genom att vrida ihop några skumbitar till en liten boll som vi kunde doppa ned i färgen, och göra runda tryck med på hästen.

Gör manen genom att knyta fast snörstumpar i hålen i nacken.
Trevlig ridtur, i galopp i galopp i galopp!

Text och bild: Lilla a, 2011

Lilla a är en blogg om att pyssla med barn och drivs av Anna, som är designer och bosatt i Köpenhamn.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå