Hem / Projekt / Gör en julgoppa och lek tillsammans

Gör en julgoppa och lek tillsammans

Julhalmen som förr prydde stuggolvet inbjöd till lek. Av halmen kunde man göra föremål som man kunde leka med. De vuxna gjorde goppor för att sia om framtiden. Man lade sig på golvet med goppan ovanför huvudet.

Sedan svängde man benen uppåt, bakåt och fångade goppan med fötterna. Sedan kastade man den framåt. Beroende hur den landade kunde man sia om framtiden, om nästa års skörd och händelser i familjen. Som alltid med spådomar förr så handlade det om dödsfall, födelse och giftermål. Sådant tar vi inte så allvarligt på idag, men goppan kan vara nog så rolig att kasta tillsammans. Om  inte annat kan det vara nyttigt att röra på sig och vränga sig i dessa dagar!


Figuren har olika namn och olika utseende på olika platser i Sverige.

Du behöver: blötlagd halm eller björkris eller tidningspapper
mattvarp, sax och kniv

Ta ett knippe av valfritt material. Hel, ej söndertröskad halm är kul att testa, men inte så lätt att få tag på. Björkris kan duga lika bra. Linda mattvarp ca 5 cm ned från ena toppen. Linda ytterligare en bit ned- dela knippet i tre delar som blir ”fötterna”. Fläta en trefläta eller linda benen med mattvarp. Ansa och klipp till goppan så att den står hyfsat.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson 2011, Västarvet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå