Hem / Projekt / Gör en gipsmask!

Gör en gipsmask!

Maker_Slojdklubben

För att göra en mask behövs:
Gipsbinda (säljs på apotek eller i hobbyaffären)
Kartong att bygga upp utstickande delar med
Vaselin eller annan fet salva
Hårband eller hårspännen
Plastfolie
En burk eller skål att ha vatten i
Resårband
T ex färg, fjädrar, paljetter och garn till dekoration

Eftersom man bygger masken direkt på ansiktet behöver man vara två som hjälps åt, en som ligger modell och en som lägger på gipset!
Förbered genom att klippa remsor av gipsbinda. Man kan göra lite olika bredd på remsorna, 5-10 cm är ganska lagom. Fäst bort håret från ansiktet med hjälp av hårband eller hårspännen. Smörj in ansiktet med vaselin. Det gör man för att den färdiga masken inte ska fastna i huden, så smörj ordentligt!

Slojdklubbsmask-1
Den som ska ha masken lägger sig på golvet. Det kan vara bra att ha t ex en gammal tidning under huvudet ifall det droppar. Täck ögonen med en bit plastfolie för att inte få gips i dem.

Slojdklubbsmask-2
Medhjälparen doppar bit för bit av gipsbindan i vattnet och bygger upp masken. Det är lagom att lägga 2-3 lager med gips. Lämna hål för ögonen. Vi gjorde halva masker, men man kan också göra den heltäckande. Kom ihåg att lämna hål för näsa och mun i så fall!

Sen får man ligga stilla en stund medan gipset torkar. Detta var det jobbigaste, tyckte barnen! (Om man känner att man måste röra på sig lite kan man ju t ex knäppa med fingrarna eller cykla med benen, bara ansiktet är stilla!)

Slojdklubbsmask-3   Slojdklubbsmask-4
Efter några minuter kan man försiktigt lossa masken från ansiktet. Vill man ha t ex näbb, näsa, horn eller öron på masken, kan man bygga på dem nu. Gör en stomme av kartong (vi valde äggkartong som ju redan är formad) och täck den med några lager gips. Om kanterna är ojämna kan du klippa till dem med sax. Låt masken torka en stund till.

Slojdklubbsmask-5   Slojdklubbsmask-6
Nu är det dags att måla och dekorera masken! Vi använde vanlig hobbyfärg att måla med. Om man vill ha hår eller fjädrar i kanten (som på masken överst i mitten) kan man limma fast dem och sedan lägga lite gipsbinda över.

Gör hål i maskens sidor med en syl, stoppnål eller strumpsticka och knyt i resårband. Klart!

Text och bild: Ida Bergh, slöjdklubben i Falun.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå