Hem / Projekt / Gör en blommössa

Gör en blommössa

Du behöver:
Hitta en lagom stor och fin virkad duk. Storleken bör vara så att den täcker hjässan.

Gör så här:
Lägg upp maskor som utgör lämplig längd på mössan. Virka halv- eller helstolpar tills arbetets längd är densamma som omkretsen på duken. Sy ihop till ett rör och sy sedan på duken i ena röränden.
Virka ett varv med halvstolpar i andra änden. Virka därefter tre stolpar i samma m och du kan välja antingen att virka 3 stycken halvstolpar (hst) eller 3 stycken stolpar (st) eller också virka 1 hst, 1 st, 1 hst (=3 m) beroende på vilken garnsort du har.Virka en smygmaska emellan.
Blommor: Lägg upp 4-5 lm och slut till en ring med en sm.
Varv 1: Virka 1 hst,1 st, 1 hst och 1 fm ca 5 ggr om lmringen. Avsluta med en sm i föregående v sm.
Varv 2: Ta en annan färg på garnet, gör en sm om en av de fm som ”bågar” ner blombladet på föregående v. Virka 5 lm (eller fler om du vill ha större bågar), 1 fm om nästa fm i föregående v. Fortsätt v ut.
Varv 3: Fyll bågarna med först en hst och sedan st:ar och sist en hst. Virka en fm i föregående v fm. Upprepa så bågarna är fyllda. Ta av garnet och fäst. Vill du ha en större blomma, byter du garn igen, startar med en sm i en av de fm, gör lmbågar, som i varv 2 och fyller sedan bågarna som i varv 3 och kan fortsätta så. Sy fast blomman/blommorna på mössan.

Virkförklaringar

Lm (luftmaska):
Gör en löpögla, X stick in nålen i öglan, ta ett garnomtag med virknålen och dra igenom öglan X. Upprepa från X till önskat antal m erhållits.

Fm (fast maska):
Stick ner nålen i en av föregående varvs m, gör nytt garnomtag av garnet som du drar igenom föregående varvs m så du har två m på nålen. Gör ett nytt omtag och dra igenom de båda m på nålen.

Sm (smygmaska):
Stick ner nålen i en av föregående var vs m, gör nytt garnomtag och dra nålen igenom både omtaget och maskan från föregående v.

Hst (halvstolpe):
Gör ett gar nomtag om virknålen, stick ner nålen i föregående varvs maska (eller om luftmaskbågen som här i beskrivningen), gör ett garnomtag till och dra igenom föregående varvs maska, gör ytterligare ett garnomtag och dra genom de tre maskorna på nålen.

St (stolpe också kallad helstolpe eller enkel stolpe):
Gör ett garnomtag om virknålen, stick ner nålen i föregående var vs maska (eller om luftmaskbågen som här i beskrivningen), och dra till ett garnomtag med tillbaka så du har tre maskor på nålen gör ett garnomtag till och dra igenom de två första maskorna på virknålen. Ta ett nytt garnomtag och dra igenom de två maskorna du har kvar.

Hanna Hallén har tecknat, fotograferat och sammanställt arbetet med finansiering från Region Halland, 2012

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå