Hem / Projekt / Gör en avslutning

Gör en avslutning

Fyra olika kantningar på en liten ”provkudde”

  

Klackar
Klipp till klackar i passande storlek och antal. Sy med langettsöm längs kanten. Brodera gärna något mer på klackarna, kanske en stjärna, blomma eller ett hjärta. Lägg ut klackarna med kortsidorna i kant med ytterkanterna mellan de stycken som ska sys ihop räta mot räta. Sy sömmen och vräng arbetet med rätan ut. Om du hellre vill ha sömsmånerna utåt på ditt arbete så nålar du fast klackarna direkt där du vill ha dem emellan lagren och syr ihop från rätsidan. Klack, klack!

En klack – Sy med langettsöm längs kanterna. Brodera gärna något mer på klackarna, kanske en stjärna?

Klackar


Trasfrans
Frans av trasor kan göras på olika sätt. Antingen kan man sy fast lösa fransar på samma sätt som med klackarna. Ett annat alternativ är att först väva fransen med bandgrind eller bandvävstol.

Trasfrans


Enkel passpoal
Tag en tygremsa, dubbelt så bred som du vill att passpoalen ska bli, plus 1-2 cm för sömsmån. Nåla fast passpoalen med den vikta kanten innåt mellan de stycken som ska sys ihop räta mot räta. Om du hellre vill ha sömsmånerna utåt på ditt arbete så nålar du fast passpoalen emellan lagren och syr ihop från rätsidan. Om passpoalen ska sys runtom ett hörn: lägg veck så att den inte stramer i hörnet. Sy sömmen och vräng arbetet med rätan ut om du valt att vändsy. Fint!

Enkel passpoal


Passpoal med spetsband
Vik ett spetsband på mitten och lägg in fårgglada efsingar eller andra garnrester. Sy ihop den vikta spetsen med förstygn. Sy in passpoalen i sömmen på samma sätt som den enkla passpoalen.

Passpoal med spetsbandDen här beskrivningen
har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form kantningar: Carina Ericsson. 2010
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå