Hem / Projekt / Gör eget tvättmedel

Gör eget tvättmedel

Man kan själv göra ett miljövänligt tvättmedel av vedaska.

Använd aska från lövträ. Björk och bok anses vara de bästa trädslagen för detta. Rensa bort all svart kol. Det är bara den vita fina askan du ska använda.

Fyll en hink till 2/3 med vatten. Håll på ca 2 liter aska. Låt stå över natten och dra, gärna lite längre. Eventuella kolrester har nu flutit upp till ytan. Rensa bort det, så gott det går. Använde tex en sil och fiska upp det mesta. Du kan även sila det genom kaffefilter, så att du är garanterad att inte få med några svarta kolrester. De färgar av sig på tvätten.

OBS: Var försiktig så att du inte skvätter eller få på händerna. Asklösningen är frätande!

Nu kan blandningen användas till tvättmedel. Sila och slå på flaskor. Se till att inte få med bottensatsen bara. Det ser ut ungefär som dåligt utspädd äpplejuice.

Häll ungefär 1/2 till 1 liter av askblandningen i tvättmedelsfacken på din tvättmaskin när du ska tvätta. Tvättmaskinen tar inte skada, men använd handskar om du tvättar för hand.

Vill du göra en starkare lösning så låt vattnet med askan sjuda några timmar. (inte koka). Det blir då starkt alkaliskt och frätande, så hantera det försiktigt. Får du på huden, så skölj länge och badda sedan med något surt, typ filmjölk eller vinäger.

Publicerad: 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå