Hem / Projekt / Gör ditt eget läppcerat!

Gör ditt eget läppcerat!

Plåtburkar med cerat
Jag brukar oftast strunta i E-vitamin och sheasmör och andra krusiduller och köra enklast möjligt med olivolja, bivax och honung. Jag använder avtäckningsvax från mina egna bikupor så för mig finns det alltid lagom med honung kvar i, men om man köper vax på apoteket kan man ju sätta till lite honung efteråt. Olivoljan kan smaka lite funky så jag döljer det med eteriska oljor.

Såhär:
Tänk på att ordna med förpackningarna först. Gamla cerathylsor diskar man bara ur och skruvar ner skruven i botten på så är de färdiga att användas igen. Små godisburkar i plåt och snusdosor funkar också.

Smält 30 gr bivax över vattenbad (det kan börja brinna om man smälter det direkt i kastrullen)

Tillsätt 60 gram olivolja (det blir ungefär en deciliter) och rör runt

Tillsätt ett par tsk honung. Rör.

Ta blandningen av plattan och låt temperaturen sjunka till ungefär 70 grader och rör under tiden. (Temperaturen är inte så noga, men för hög värme dödar de etiska oljorna så rör runt ett tag men inte så länge att det börjar stelna).

Sen sätter man till eventuella smakessenser och eteriska oljor (jag har provat med smakessenserna som finns i affären för bakning, men de är vattenbaserade och blir bara gegga). Eterisk olja av olika citrusfrukter eller av pepparmynta brukar bli bra. Droppa i ca fem droppar och testa innan du droppar i mer så att det inte blir för starkt.

Tänk på att alla eteriska oljor inte är bra för huden. (Kanelolja smakar till exempel underbart och funkar lite svällande på läpparna om man vill ha pussmun, men tar man för mycket så blir det brännskador och Goldie Hawn-trut av hela kalaset) När blandningen är som du vill ha den är det bara att hälla ner den i förpackningarna och vänta på att det ska stelna. Ibland blir det hål i mitten på ceraten när det svalnar, men då värmer man bara upp en slatt av blandningen och fyller på.

Vill man ha ett mjukare cerat minskar man bara på bivaxet och vill man ha ett hårdare så sätter man till lite mer. På en halvtimme har man snott ihop allt cerat man behöver för året och har dessutom några att ge bort till kompisar och det bästa är att ditt eget cerat är femti gånger bättre och billigare än de man köper i affären.

Text och Bild: Lisa Nurse 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå