Hem / Projekt / Gör din egen krona

Gör din egen krona

Bröllopsyra eller ej… av återbrukat material kan du göra en krona att tex hänga i fönstret

På loppisar finns det extra mycket av vissa saker. Det får mig att tänka till – ”Hrm, vad kan man göra av detta? Hur kan jag ta hand om denna pinal?” Just nu finns det ganska mycket lampskärmar. Och det finns mycket ljusmanschetter. Av detta kan det bli kronor. Inte så praktiska att ha på huvudet, kanske, men kan pryda sin plats på annat ställe.

Du behöver, t ex
Lampskärm av metallstomme
Synål
Sytråd
Band eller tygtrasa
Ljusmanschetter och/eller virkade servettringar
Sax
Eventuellt tyg, knappar, pärlor

Gör så här:

  1. Linda med bandet/tygtrasan runt den tomma lampskärmsstommen – starta genom att sy några stygn med sytråd och linda sedan lite diagonalt. Har du samma färg på sytråden som på bandet så syns det inte. Fäst med några stygn igen.
  2. Dissekera några olika ljusmanschetter – du får ut massor med olika delar av bara en men det kan vara bra att blanda flera så blommorna fördelas någorlunda över hela stommen om du vill att det ska vara en jämt fördelad blandning. Eller näst i en virkad servettring så den sitter stadigt.
  3. Ta ny sytråd, gör en knut. Näst några stygn genom t ex ett blad så att det sitter bra. Ta sedan ev en blomma och fäst på samma sätt.
  4. Gör ett hopp antingen genom att låta synålen gå under det lindade bandet eller genom att göra små näst. Fäst nästa dekoration där du vill ha den. Fortsätt så runt hela stommen.

Tips: Du kan också klippa egna blommor och blad av små tygbitar. Och du kan dekorera mitten av en manschettblomma med en pärla/knapp eller en liten rundklippt tygbit.

Text och bild: Marita Jönsson, Hemslöjdskonsulent i Halland 2010.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå