Hem / Projekt / Gör blommor av strympbyxorna

Gör blommor av strympbyxorna

Skrotboken_nylonblommor_08
Det har hos många scrapföretag dykt upp nylonblommor av olika slag, sånt som var populärt på 80-talet. Även fjärilar och dylikt går att göra på samma vis. Mycket vackra! Här följer en tutorial hur man kan fixa dessa själv.

Mitt material som jag använder är sånt som jag faktiskt sparat sen det var poppis förra gången, men de flesta större hobbybutiker har material man kan köpa …


Du behöver:

Skrotboken_nylonblommor_01
– någon typ av lättböjlig metalltråd ca 0,5 mm diameter
– tunn koppar- eller silvertråd
– något att forma kronbladen med (jag använder bitar av rundstav
– nylonväv (tunna strumpbyxor och knästrumpor funkar bra)
– pistiller eller pärlor
– ev. stjälk av ståltråd
– grön blomstertejp
– tång (gärna kombi, annars en radiotång och en avbitare)
– sax

Då är materialet på plats och vi kan börja …

Skrotboken_nylonblommor_02
Börja med att forma till kronblad med metalltråden. Jag böjer metalltråd runt en bit rundstav, sen snor jag ihop ändarna med varandra. (Använd gärna tång här) Låt den ena änden sticka ut lite mer och kapa.

Skrotboken_nylonblommor_03
Gör fler likadana, jag gör fem. Du kan göra tre, fyra, fem eller sex kronblad, beroende på hur blomman ska se ut. Du kan också forma kronbladen lite, jag gör ett veck längst upp, du kan också göra dem lite spetsiga.

Skrotboken_nylonblommor_04
Nu ska du sno nylon runt kronbladen, sträck ut väven ganska mycket. Håll om med fingrarna och sno sen tunn metalltråd runt “stjälken” längst ner. Klipp rent. Gör likadant med resten av kronbladen.

Skrotboken_nylonblommor_05
Forma till kronbladen och böj till stjälken. Ta nu lite pistiller, 5-6 st (eller 3 dubbla) och lägg kronblad runt dem medan du håller dem med fingarna. Forma till en blomma och sno sen tunn metalltråd runt alltihop undertill. Lägg till en stjälk om du vill och sno metalltråd så att du fäster själva blomman vid stjälken. Om du inte har några pistiller kan man ex.vis limma på några pärlor eller nån blingsten i mitten när man är färdig med blomman.

Skrotboken_nylonblommor_06
Om du vill ha gröna blad till din blomma så gör du på samma sätt som kronbladen. Jag vill ha kanten lite vågig på mina blad, så jag börjar med att sno metalltråden runt en grillpinne i trä. Dra ut den och sträck på tråden så blir den lite vågig. Forma sedan bladen lika som de andra.

Skrotboken_nylonblommor_07
Ta nu blomstertejpen (tunn papperstejp med lite klister på ena sidan) och börja längst upp och vira flera varv och kläm till. Fortsätt nedåt lite diagonalt och fortsätt klämma till runt så att tejpen fastnar. Om du har gröna blad lägger du in dem medan du virar tejp

Skrotboken_nylonblommor_08
Här är min färdiga blomma som jag dekorerat med stickles runt kronbladen.

Jag ska inte säga att det är “lätt som en plätt“, för det är lite knöligt att hålla på med och har man problem med sina händer och fingrar, så är det nog inte så lätt att fixa.
Lycka till med din blomster tillverkning!

Text och bild: Pia Lehtinen för Skrotboken, 2013.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå