Hem / Projekt / Fulsnickra en pall

Fulsnickra en pall

Grövre träpall på gräset

Jag hade ett överblivet hyllplan och ett behov av badrumspallar. Därför valde jag att göra en pall snabbt och lätt enligt devisen bra nog och en som jag la ner lite mer omsorg på.

Den mer arbetade pallen tog mig hela dagen och lite till. Det arbetet kan du följa på den här sidan; Finsnickra en pall.
Men ”hastpallen” tog max en timme och beskrivningen kommer nedan:

Du behöver
En plan bräda. I det här fallet ett vägghylla som inte behövdes.
Två lite tjockare brädbitar till ben.
En regel eller bräda att fixera benen med.
Såg, borr, vinkelhake, kraftiga skruv och en penna.

 

Jag hade tyvärr ingen bräda som var lång nog till två ben så därför fick jag leta upp två stumpar i lagom tjocklek och såga till dem. Jag sågade både bredd och längd så bitarna blev lika stora och alla vinklar i 90 grader. Var noga med att måtta, rita och såga rakt så den inte vickar sen! Måtten väljer du såklart själv beroende på vad du ska ha den till. Jag lät skåpet under handfatet avgöra höjden.

 

Pallen ligger upp-och-ner med benet placerat på sitsen och en blyertsmarkering längs benets konturer

Sen placerade jag ut benen på skivan och ritade av konturerna så det syns var skruvarna ska sitta. Därefter borrade jag två raka hål innanför markeringen, lika tjocka som skruvarna. Tänk på att lägga en skräp-träbit under så blir utgångshålet inte så flisigt. Sen var det bara att vända på kalaset och skruva fast benen. -Misstänker du att skruven kan spräcka träet kan du förborra i benen. Håll dem då noga på plats i markeringen och borra med ett smalt borr genom hålen i sitsen och ner i benen.

 


För att få pallen stadig fixerade jag dem med en bit regel. Jag la pallen upp och ner och regeln ovanpå benen för att sen rita av var kanterna går. Dels för att det gick snabbare än att mäta men också eftersom brädan till mitt ena ben var ganska svängd och då fick jag med formen på kurvan. När jag kapat regeln fick jag slipa ner kanterna så änden följde formen på kurvan.

 


Borra sen hål i sidorna och skruva fast regeln. Klart!

 

Eftersom mina pallar skulle stå i badrum kändes lite skyddande färg som en bra idé och därför fick de några lager linoljefärg i de kulörer som fanns till hands.


I efterhand kom jag på att möbeltassar är bra grejer, inte minst när kaklet är lite ojämnt. Tyvärr gjorde de pallen för hög så jag fick kapa några millimeter för att kunna skjuva in den under skåpen. Men nu passar den perfekt.

 

En annan efterklokhet jag vill skicka med är att placera benen längre ut mot sidorna. Jag tänkte att man står hyfsat centrerat på en pall men lillkillen har en tendens att ställa sig längst ut istället och har oerhört svårt att ta in att pallen välter då. En designmiss från min sida helt enkelt.


Så här blev hastpallen och finpallen i jämförelse.

 

Text och bild: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå