Hem / Projekt / Förebygg trassel bland dockorna!

Förebygg trassel bland dockorna!


I Norge tror jag det brukar kallas ”fremgångsmåte”. I Sverige tror jag inte vi har något motsvarande ord för ”hur man gör för att nå framgång”. I alla fall kom jag att tänka på det uttrycket när jag nu skriver ner detta broderiknep som Christina Lindmark visade mej.
Det handlar om hur man ska få ordning på sina broderigarner , så att det går lättare att få loss en tråd när man vill sy.
Här kommer ett försök till en pedagogisk beskrivning på detta:


1. Så här kan garnet se ut…innan man ev trasslat till det

 


2. Ta bort banderollen/erna. Ibland är den sk dockan tvinnad, ibland inte. Hur som helst, ”öppna”  eller tvinna upp den…

 


3. …och upptäck att den består av en liten härva som är omknuten av härvans trådände

 


4. Klipp av härvan intill omknytningen

 


5. Ta sen en pinne, exempelvis en galge och sätt fast garnhärvan som på bilderna

 


6.…och nu är det dags att göra som Christina gör på bilden. Håll fast ”garnsvansen” som hänger ner, med ena handen. Med den andra drar du ut en alldeles lagom lång tråd att sy med.

broderigarn Foto Pia jägstrand
7. Här broderigarnerna – både på galgen och ännu en variant där garnet sitter på en broderibåge.

 

Christina Lindmark är den som på bilderna visar hur man gör. Hon har tidigare arbetat som länshemslöjdskonsulent i Norrbotten och är numer en mycket aktiv medlem i Norrbottens läns hemslöjdsförening
Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå