Hem / Projekt / Fläta en odlingsbädd!

Fläta en odlingsbädd!

bild
Inspirerad av vackra flätade staket bestämde jag mig för att fläta en odlingsbädd / rabatt på framsidan av vårt lilla radhus. Bla hade jag sett dessa finna bäddar på koloniuställningen i Landskrona 2013.

odling_4

Material:
En rejäl hög med pinnar, så långa som möjligt.

pinnar

Jag hittade en dunge med sälg och hassel och frågade husägaren om jag skulle kunna få ta material där. Årsskotten brukar ändå bara röjas bort.

material

Teknik:
Jag sågade av de grövsta ändarna på alla pinnar och stack ner dem med jämnt mellanrum runt hela rabatten. Jag använde ögonmått bara. Därefter ”vävde jag tuskaft” mellan dem med resten av pinnarna. Alltså: framför, bakom, framför…

odling_1

Det funkade hur bra som helst. Enklast möjliga, det finns säkert mer avancerade sätt att göra staket på.

Tips:
De pinnar som ska användas som ”stag” och köras ner i jorden får gärna vara torra, så slår de inte lika lätt rot. Det övriga materialet kan gärna användas färskt, då är det lättare att forma.

Jag klädde insidan med mörk täckväv för att inte all jord skulle rinna ut mellan pinnarna vid första regnväder.

odling_2

Fyll på med jord, vattna och plantera!

odling_3

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå