Hem / Projekt / Fläta en korg tillsammans med andra

Fläta en korg tillsammans med andra

Material: En träbotten, vi har gjort runda bottnar av björk, ca 20 cm i diameter. Pinnar som är torra, lika många som det finns hål i botten. Sly att fläta med, vi plockade sly i en kraftledningsgata, där är det fritt att ta material.

Verktyg: Fintandad såg, sekatör, kniv

Att göra en korg tillsammans är trevligt och socialt, det kan få en grupp att känna sig mer samhörig med varandra.

Före man kan börja med själva korgarbetet måste man göra botten, vi har valt att göra den rund, ca 20 cm i diameter. Kanterna är efter sågning hyvlade med spånhyvel och fasade med kniv. Hål är borrade med ungefär 5 cm avstånd från varandra. Obs!! Det ska vara ojämnt antal hål när man flätar. Borrens storlek beror förstås på hur kraftiga pinnar man använder. Pinnarna hämtades två veckor före vi skulle använda dom, och vi tog bort barken på två sidor för att de skulle kunna torka. Pinnarna måste vara torra så att de inte krymper efter inpassning och så blir hela korgen ranglig.

Pinnarna täljs för att passa in i hålen. Det är bra om de sitter ordentligt. På de här korgarna var hålen 8 mm.

 

Om man vill täljer man bort all bark från pinnarna, det är mest en utseendefråga. Sen börjar flätningen. Väldigt enkelt och kul, men man måste ändå hänga med så att det inte blir fel och så att flätningen blir tät.

 

Ganska ofta är det en fördel att man har fler händer än två när man slöjdar!!

 

Så blev dom! Väldigt tjusigt med löven kvar!

Text och bild: Göran Posthuma, Hemslöjdskonsulent i Jämtlands län 2011
www.jamtform.se

*Bilderna är tagna under en slöjdhandledarutbildning i Jämtlands län 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå