Hem / Projekt / Fläta en korg av papper

Fläta en korg av papper

Elin Jantze har flätat en liten korg i papper. Det är precis samma teknik som används för näverflätning, ni är säkert många som har sett näverskålar av den här modellen. Min farmor hade tex. alltid en sån på bordet till bitsockret. Men den går som synes lika bra att göra i papper! /Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent Västarvet

Ifall ni blir lika sugna på att fläta korgar som jag får ni här en puff i korgens riktning.
1. När man flätar i papper är det bra att vika pappret dubbelt eller fyrdubbelt för att få tillräckligt mycket stabilitet i korgen. Klipp remsor och vik på mitten (för dubbelt papper) och vik in kanterna mot mitten igen (för fyrdubbelt papper). I korgarna som jag flätat så är remsorna mellan 1-2 cm breda. Det är viktigt att vara noga när man klipper och viker remsorna eftersom noggrannhet gör flätningen lättare.

2. Nästa steg är att fläta botten. Nu kommer det klurigaste steget att förklara i ord. När botten är lagom stor viker du ett litet veck mellan remsorna i mitten på ena sidan. Vecket blir korgens hörn. Genom det här vecket kan du nu börja fläta remsorna uppåt.

Här finns en väldigt tydlig beskrivning på youtube. Just det nämnda vecket kommer 3:35 in i klippet.
3. När korgen är lagom hög gör du piggarna och flätar ner remsorna tillbaka ner, antingen på utsidan eller insidan. Ju längre remsorna flätas tillbaka ner desto stabilare blir korgen.
4. Blanda lika delar vatten och trälim (ungefär) och pensla korgen för att göra den stabil.
Text och bild: Elin Jantze, mednalochtrad.blogspot.se. 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå