Hem / Projekt / Fläta en dörrkrans av björnmossa

Fläta en dörrkrans av björnmossa

Björnmossa är tacksamt att göra kransar av. Om den hänger ute blir den spretig och fin, hänger den inne så torkar den ihop men det är fint det med. Man kan spara kransen från år till år, låt den bara ligga torrt, en tårtkartong eller pizzakartong är bra att förvara kransen i.

Gör så här: Gå ut i skogen och plocka björnmossa, OBS! du måste ha markägarens tillstånd.
Börja med att ta ett knippe, sno runt i toppen enligt bilden med en garnstump eller en bit ståltråd. Dela knippet i tre…

och börja fläta. Det är bra att förbereda små knippen med björnmossa, då går det snabbt att fläta.

Fläta in mossan så att det gröna på mossan pekar åt samma håll hela tiden, här lägger man in var gång man flätar den högra delen av de tre över mitt delen.

Den nyinlagda mossan flätas fast när man sedan flätar över den vänstra mot mitten.

Fläta så långt du behöver för en krans. Fäst flätan med en garnstump eller en bit ståltråd.

Kransen kan man forma till ett hjärta om man vill. Då kan det vara bra att göra ett hjärta i ståltråd och sy fast flätan på. Annars är det bara att knyta ihop ändarna. Dölj fästet med en rosett av ett fint band. Hepp!

Text och bild: Hillevi Skoglund, Västarvet 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå