Hem / Projekt / Fiska krabbor

Fiska krabbor

Krabbspö av Nina Romanus

Nåt som hör barndomen till, i alla fall för de som är uppvuxna på västkusten, är att fiska krabbor. Väldigt enkelt och tacksamt. Krabbor gillar musslor, så plocka en blåmussla, öppna den och sätt den på en klädnypa som du knutit fart i ett snöre. Sen är det bara att meta.

Fast att meta med bara ett snöre är ju föga proffsigt. Därför kan det vara på sin plats att tälja ett snyggt litet metspö. Som dessutom håller ordning på snöret och klädnypan så de inte trasslar ihop sig mellan fisketurerna. Tälja ett metspö är lätt då det kan se ut mer eller mindre hur som helst.

Du kan också tvinna snöret själv, eller slå ett fint med hjälp av känsespel till exempel som i tips #446

Bild lånad från Reseguiden.se

Själva fisket handlar om att låta krabban börja mumsa på musslan. Då håller den musslan med klon och släpper inte taget för en sån småsak som att musslan seglar upp till ytan och upp i luften. Så du kan samla din fångst i en hink med saltvatten och ett smörgåsbord av musslor. Eftersom det nog inte är så överdrivet mycket kött på de små liven brukar de få återvända hem när fisket är avklarat.

Tips, metspö och bild: Nina Romanus, Lisaplommon.se
Text: Tobias Havaas, Västarvet 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå