Hem / Projekt / Färga ägg med vad som finns i köket!

Färga ägg med vad som finns i köket!

egg500

Av ingredienser man vanligtvis har hemma i köket kan man färga ägg. De här äggen är först urblåsta och sedan fyllda med vatten så de inte ligger och guppar i färgbadet utan ligger under ytan hela tiden.

egg1

En klasssiker, färga ägg med skal från gul lök. Om man inte har mycket skal hemma går det bra att gå till affären och rensa lådan med gul lök, där ligger ofta mycket skal.
Ägget till vänster har legat i sjudande lökskalsvatten i ca 20 minuter. Sen ställde jag bort grytan och lät det svalna. Ägget till höger lade jag i färgvattnet när det var hett och sedan fick det ligga där över natten. Jag hade kanske två nävar lökskal.

egg2

Klassiker nr 2, färga med skal från rödlök. Samma sätt som ovan.

egg3

Det här ägget fick sjuda med mycket grönt thé i 20 minuter, sedan stå över natten i färgbadet. Bilden är inte rättvis, det är en ljuvlig gulgrön färg, mycket vacker. Filck jag välja vilket ägg som blev finast så var det detta.

egg4

I skafferiet hittade jag förstenat gammalt blåbärssoppepulver. Varmt vatten, i med ägg, sjuda och låt svalna över natten. En mild vacker blå färg och blåbärsopppan var god till frukosten.

egg5

Rödbeta, på samma sätt som övriga.

egg6

Gurkmeja. 2-3 matskedar i en liten kastrull med ägg i.

Vill du ha en snygg yta på äggen så smörj in dem med lite olja.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå