Hem / Projekt / Dekor av citrusskal

Dekor av citrusskal

citrusskal

Jag brukar göra juice med en elektrisk citruspress. Det blir ju en hel del skal som slängs då. Förra året tog jag hand om några apelsinskal och testade att torka dem i ugn.60 grader, ugnsluckan lite på glänt i några timmar gjorde susen, men det stannade inte vid det. Under processens gång testade jag att göra några snitt med en vass kniv per halv apelsinsfär också. I vissa skal gjorde jag också hål “upptill”, typ på nordpolens mitt om man tänker sig att varje sfär representerar norra halvklotet.

Vissa skal var otroligt tjocka i jämförelse med andra. Två olika sorter blandades ju. Så kom jag på att ta ut de med tjockt skal efter ca 20-30 minuter. Här får man göra en avvägning. Skalen måste ha varit inne länge nog för att bli fuktiga och lite mjukare, men de får inte ha börjat torka i kanterna (då går de bara sönder i nästa steg).

I nästa steg vände jag försiktigt, men ”manhaftigt” ut och in på ett tjockt skal i taget och drog bort lite vitt överflödigt skal med en kniv. Sedan vände jag avigan inåt igen och satte tillbaka dem i ugnen. Men dra inte bort för mycket, jag tror att de med lite tjockt skal öppnar sig bäst i snitten.

Igår pressade jag en massa limefrukter. Hos dessa blev alla hinnor kvar inuti limesfärerna efter press. Så jag gjorde precis som jag gjorde med de tjocka apelsinskalen, jag vände dem ut och in och drog bord överflödigt innandöme med kniv när det hade mjuknat och blivit mer följsamma. Gradantalet i ugnen var detsamma som för apelsinskalen.

Som synes lät jag vissa apelsinskal vara kvar längre i ugnen än andra för att det skulle få lite olika färg. Skal med hål i tänkte jag göra hängen eller girlanger eller annat av, tillsammans med t ex stjärnanis som på bild, eller kanelstänger, tofsar etc. Men de går ju också att bara ha dem som dekor förstås, de är ju rätt fina!

apelsinkula1

 

 Tillsammans med pärlor och en tofs kan det t.ex. bli en julkula!

Text och bild 2014 av Pia, som bloggar på Lopplisa.
Där kan du också se fler roliga exempel på vad citrusskal kan användas till!

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå