Hem / Projekt / Bygg en pådragningsknekt

Bygg en pådragningsknekt

En pådragningsknekt är ett redskap som gör att du kan dra på en väv enkelt, jämnt och alldeles själv.
Istället för att ha en snäll vän eller en inkommenderad familjemedlem som sitter och håller i varpen så låter man varpen löpa som på bilden och fäster tyngder i den. En bra tyngd är en dunk med handtag som man fyller med vatten. Tänk saftdunk.
Tyngden eller tyngderna, det beror på vilken varp man har om man behöver mer än en, hänger man fast i varpflätan med en krok. Sedan är det bara att dra på. Flytta tyngden med jämna mellanrum. Varpen kommer att löpa på jämnt och fint.

För att göra en pådragningsknekt behöver du två plank med hål i, planken ska vara runt 1,80 m,  två tvingar, en kraftig rundstav.

Här har vi ett gammalt räcke som har fått en ny uppgift i livet. Hålen i brädbitarna ska vara lika stora och placerade på samma plats på var planka. Det är viktigt att rundstaven ligger rakt. Hålens diameter ska vara större än rundstavens diameter.

Brädorna lutar mot bröstbommen, tygbommen och golvet och hålls fast med en tving mot sidostyckena. Det hela blir mycket stadigt!

Det här är en mycket enkel konstruktion och den kan användas i många vävstolar. När man är klar är det bara att montera isär den, och stuva undan den. Suckande familjemedlemmar är ett minne blott!

Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012. 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå