Hem / Projekt / Bygg en magnetisk knivhållare

Bygg en magnetisk knivhållare

Knivlist1
Har själv inte hittat någon knivhållare som kan sättas upp med magneter, så jag gjorde en själv! Det är dessutom mycket roligare att göra än att köpa.

Du behöver:
6 magneter (två bak, rest. 1 magnet/kniv)
Träbit
Superlim
Verktyg:
Såg
Borrmaskin med cylinderborr
Sandpapper
Trälack & pensel

Jag valde att såga ut en bit furu 20×5 cm. Rundade av alla kanter med sandpapper (täljde av hörnen med kniv). Mätte upp var magneterna skulle sitta (valfritt, men för nära kanten eller för nära varandra kan göra att träet spricker).
Borrade hålen med cylinderborr, var väldigt försiktig så att det inte blev för djupt eller sprickor i kanterna och testade med magneterna efter hand. Lät 1 mm av magneten sitta utanför.
Eftersom jag inte är så förtjust i furu (men det är billigt och jag har färg/lack hemma) valde jag att smörja in brädan i mörkbrun lasyr först för att sen lacka den med en matt lack. Men har du en snygg bräda hemma så behövs det bara lackning såklart!
Sen är det bara att limma dit magneterna i hålen. Kolla först så att du inte limmar dit fel sida av magneten bara…
Min knivhållare blev lite dyr p.g.a. magneterna som jag köpte på Clas Ohlson men det var det värt! Det finns säkert billigare magneter någon annanstans.
Cylinderborr finns på Biltema, i mitt fall 20 mm borr.

Knivlist2

Lycka till! Man kan såklart göra en variant med skruvar in i väggen!

Text och bild: Albin Olsson, 2015

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå