Hem / Projekt / Bryn din kniv

Bryn din kniv

Har du märkt att din kniv inte är så vass längre? Om den bara är slö, och inte fått några skador, räcker det oftast med att bryna eller stigla kniven för att den ska bli vass igen. Den som är rädd om kniven bryner och striglar den ofta, så behöver inte kniven slipas så ofta.
Det finns massor med olika typer av brynen. Vattenbrynen är bra och enkla att arbeta med. Här visas bryning på ett japanskt vattenbryne. Man kan skaffa flera brynen av olika grovlekar. Då börjar man alltid med det grövsta först och går sedan över till ett finare.

Håll i skaftet och lägg knivbladet på brynstenen. Fingrarna på knivbladet vinklar bladet så att hela slipfasen ligger an mot brynet. Rör kniven mot brynet i cirkelrörelser eller fram-och-tillbaka. Försök utnyttja hela brynstenen så att det inte bildas gropar i stenen. Bryn först på ena sidan och sedan på andra.

Låt gärna vattenbrynet ligga iblöt en stund före du använder det. Brynen av olika grovlekar har olika färger så att man inte ska blanda ihop dem.

 

Text och bild: Sveriges Hemslöjdskonsulenter/ Slöjden i skogen. 2010

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå