Hem / Projekt / Borra vackra ägg till påsk

Borra vackra ägg till påsk


För att göra dessa snygga ägg behöver du:
Utblåsta ägg, en Dremel eller liknande verktyg och bomullstops

Jag använder vanliga hönsägg och om man inte köpt ifrån någon som föder upp höns har de ju ofta rosa stämplar på. Dessa kan man gnugga bort efter att ägget legat i ett bad med vatten och ättika. Detta gör man enklast när ägget är fullt annars flyter de bara runt på ytan.
Men ha inte ägget i ättickan för länge för då kan de bli för skört, några minuter brukar räcka

Borrdelen till Dremeln bör vara konisk, denna är en diamantbit men jag tror att det borde gå lika bra med en vanlig konisk slipbit.

Håll stadigt i ägget med ena handen. För att ge stöd åt borrhanden kan du vila lillfingret mot den handen som håller i ägget. När du borrar bör du inte trycka för hårt utan låt borren göra jobbet. Försök håll borren så rakt som möjligt och tänk på att det är lätt att göra hålet större men det går inte att göra mindre.
För att göra större hål är det bara att borra längre in. Om du vill ha ett hål som är större än vad biten är slipar man bara runt hålet lite mer.

När du borrat klart ditt mönster behöver man plocka bort hinnan på insidan. Det tycker jag är enklast med en bomullstops. Så hårda tops som möjligt och det kommer gå åt ett gäng. Men ju hårdare den är desto fler hål hinner man göra rent innan den faller ihop.

De stora hålen går jag bara in med topsen och snurrar runt, på så vis gnuggar man bort hinnan. I alla fall just runt hålen.

Men när jag gör rent de små hålen går jag in igenom ett stort hål och hittat ett litet hål mitt emot. Då sätter jag topsen mot det hålet och snurrar. På grund av detta kan det vara en ide att tänka på att sätta stora hål jämt utspritt över ägget för att underlätta rengöringen.

Så här snyggt blir ägget efter rengöring och nu kan du göra vad du vill med dem. Sätt snöre på dem och häng dem i påskriset eller i fönstret eller så kan du lägga dem i en fin skål.

 

Text och bild: Silje Andersson

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå