Hem / Projekt / Böj en figur av ståltråd

Böj en figur av ståltråd

Att böja en figur av ståltråd är kul. Detta är det som behövs:


Flera olika tänger, några runda formar som man kan använda som mall när man ska böja kurvor. Jag valde att böja i galvaniserad ståltråd 1,5mm. Man kan också böja i galvaniserad 1mm, tar man tjockare blir det svårare om man ska böja små runda detaljer.


Börja med att rita din figur i skala 1:1 och se till att delarna (tassarna i detta fallet) som ska stå på underlaget är raka (nr 1 på ritning). Tänk också ut var du ska börja böja (nr 2 på ritning). Mät med till ex. tråd omfånget på din figur, så vet du hur mycket ståltråd du behöver. Tänk på att ta lite extra marginal.


Sträck ståltråden innan du börjar. (Se på A’maries blogg hur.) Se till att du har tillräcklig med utrymme när du börjar böja så att inte någon går i din tråd och böjer den. Jag sätter en liten markering på ståltråden med blyerts där jag ska böja. Se ovan.


Följ hela tiden din ritning så noggrant som möjligt. Ibland när jag är osäker hur jag ska böja som här vid nosen, tar jag en provbit och testar innan jag fortsätter på min figur.


På slutet kan man binda tråden samma med smal bindtråd eller så löder man ihop dem. Nu är du färdig med din figur och kan du montera den på en låda eller göra en platta så att den kan stå.


Det syns lite dåligt på bilden men vid denna krokodilen böjde jag ståltråden så att det uppstod fötter. Sedan böjde jag en till fot och band fast med bindtråd på baksidan av foten så att den kan stå utan att jag behövde montera den på en platta.

Text och bild: Annemarie Adams, amariesblogg.blogspot.se, 2012. 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå