Hem / Aktiviteter / Övrigt / Hemslöjdens dag: Västmanlands län

Hemslöjdens dag: Västmanlands län

Lördag 04 september, 10:00-17:00
Västerås, Övrigt

På Hemslöjdens dag lördagen den 4 september erbjuder slöjd- och hantverksföreningarna i Västmanlands län aktiviteter för hela familjen! Temat för dagen är lin och ull. Det finns mycket att se, lära och upptäcka på nedanstående platser. Ingen anmälan och aktiviteterna är kostnadsfria. Välkommen att fira Hemslöjdens dag med oss!


PROGRAM VÄSTMANLANDS LÄN
LÖRDAG 4 SEPTEMBER

ABRAHAMSGÅRDEN I NORBERG KL 12.00-15.00
PLATS: Abrahamsgården, Fagerstavägen 10-12. ARRANGÖR: Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening.
TEMA ULL: Visning av kardning, spinning, tovning samt nålbindning och stickning. Möjlighet för hela familjen att prova på.

HEMBYGDSGÅRDEN I HEBY KL 12.00-15.00
PLATS: Västerlövsta hembygdsgård, Sorterarevägen 22, Heby. ARRANGÖR: Sala slöjd- och hantverksförening.
TEMA LIN: Utställning, beredning av lin, broderi på linne, sticka med lin, lin som eternell och knyppling. Försäljning av kaffe/te och våffla.

STENHUSET I SURAHAMMAR KL 13.00-17.00
PLATS: Stenhuset, Ekängsvägen 5, Surahammar. ARRANGÖR: Surahammars konst- och hantverksgille.
TEMA ULL MED EV LINRYCKNING: Hantverksaktiviteter för hela familjen med bl a tovning och spinning samt sagoläsning för barn av ”Pelles nya kläder”. Ett nomadtält eller jurta som den också kallas är tillfälligt uppställd utanför Stenhuset som är tillverkad av medlemmar i länets slöjd- och hantverksföreningar under 1990-talet.

I caféet har utställningen Ull vernissage med bl a fällar, garn, tovat, stickat, virkat, nålbundet och vävt. Dessutom visas Britta Jacobssons tovade bildsvit ”Pelles nya kläder”. Om vi inte hunnit rycka vår kvm lin tidigare, kommer vi även att göra det under dagen. Vernissage i konsthallen av ”Eco of Space” av Jarl Hohenthal med hytta i Dalsbruk i Finland som visar sin glaskonst. Konstnären närvarar.

ULLBODEN I KÖPING KL 10.00-14.00
PLATS: Utanför Ullboden, Scheelegatan 6. ARRANGÖR: Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening i samarbete med Sommarbackens Ullbod.
TEMA ULL OCH LIN: Visning av kardning, spinna på slända, nåltovning och tvåändsstickning. Möjlighet för hela familjen att prova på. Visning av lin i olika beredningsfaser och information om projektet 1 kvm lin.

VALLBY FRILUFTSMUSEUM I VÄSTERÅS kl 11.00-15.00
PLATS: Vallby Friluftsmuseum, Skerikesvägen 2. ARRANGÖR: Västerås slöjd- och hantverksförening.
TEMA ULL OCH LIN PLUS TRÄ: Prova på för hela familjen att spinna ull och lin, tova och tälja i färskt trä tillsammans med medlemmar ur Västerås slöjd- och hantverksförening. Sista tillfälle att se och prova på att väva i två maratonvävar som turnérat runt i länet under pandemivåren 2021.

 

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund erbjuder ett digitalt program på Hemslöjdens dag och mer information hittar du på deras webbplats. Den 4 september inleds också en ullvecka med avsikten att sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden. Ullveckan pågår till den 11 september.

Hemslöjdens dag firas första lördagen i september varje år – en kreativ folkfest som hyllar kraften i det handgjorda. Hemslöjdens dag arrangeras av Hemslöjden med 90 medlemsföreningar och nära 14 000 medlemmar som firar på olika sätt runt om i landet.

Vill du bli medlem i en slöjd- och hantverksförening? När du blir medlem hos oss så blir du del av en kreativ folkrörelse som formar framtiden med händerna. Inom Hemslöjden finns över 100 års förädlad kunskap om återbruk, småskaligt skapande, kvalitet och hållbarhet. Läs mer här! Välkommen till oss!

 

#slöjdivästmanland
#1kvmlin

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå