Hem / Aktiviteter / Övrigt / Föredrag med prova på: Knyppla med metalltråd

Föredrag med prova på: Knyppla med metalltråd

Lördag 11 december, 12:30-13:30
Hallstahammar, Övrigt

Visste du att det går att knyppla med metalltråd? Knyppling idag är mycket mer än den kända klassiska fina spetsen i lintråd. Du kan knyppla motiv, bilder och tredimensionellt i stort sett alla material som går att böja t o m ett kolasnöre. Med metalltrådar i färg som sprakar och glimrar kan du skapa fantastiska föremål med en häftig lyster. Lördagen den 11 december kan du lyssna till Sam Jakobsson som kommer att berätta om knyppling med metalltråd. Ett inspirerande föredrag med möjligheter att prova på för dig som vill öppna dörren till en ny kreativ och rolig värld! 

Du får en insikt i det strukturerade hantverket knyppling där du med två grundrörelser, korsning och vridning, kan variera mönster i oändlighet. – Knyppling är bara en teknik, men en materialsport, säger Sam Jakobsson som kommer att berätta om knyppling i allmänhet och vad du kan knyppla med metalltråd i synnerhet. Sam kommer att visa redskap och berätta om skillnaden mellan att knyppla med lintråd och metalltråd. Du kommer också att få möjlighet att prova på grundrörelserna. Sam kommer att visa föremål från bl a tidigare utställningar han medverkat i och förutom att inhämta inspiration så finns det också möjlighet att ställa frågor.

Föredraget vänder sig både till dig som vill upptäcka en ny värld och till dig som har erfarenhet av att knyppla. Lämplig för barn från 12 år och hela familjen är välkommen! Kostnadsfritt

Sam Jakobsson, Huddinge, provade knyppling redan i skolåldern, men började att knyppla på allvar långt senare. Då upptäckte Sam att knyppling inte bara är fina lakansspetsar utan lusten att experimentera med metalltråd, elkablar och andra färgsprakande material väcktes. Idag tar Sam Jakobsson, som till vardags jobbar på Sveriges Radio, fram egna mönster och är en ofta anlitad kursledare av bl a Föreningen Svenska Spetsar och har lärt mer än 100 personer att knyppla i metalltråd.

Tid: Lördag 11 december kl 12.30-13.30.
Plats:
Kulturhuset Hallstahammar, Parkgatan 7, Hallstahammar. Lokal: Perspektivet, plan 2.
Kostnad:  Kostnadsfritt.
Anmälan: Ingen anmälan.

Har du anmält dig och senare får förhinder ber vi dig avboka via samma e-post som anmälan gjordes. Då kan någon annan få din plats! Som deltagare behöver du vara på plats minst 15 minuter innan för att vi ska kunna pricka av och börja vid utsatt tid. När arrangemanget är fullbokat skrivs det ut i evenemangskalendern på Hallstahammars kommuns webbplats eller så får du ett e-postmeddelande om att det tyvärr är fullsatt.

Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Avanmäl att du inte kommer via e-post. När vi ses på Kulturhuset Hallstahammar – håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten alternativt använd din egen eller den handsprit som finns på plats.

____________________________________________________

Aktiviteten ingår i programverksamheten för utställningen 7 kg järn+ inkl smidesdelen av utställningen Vad händer om ingen längre kan? som visas den 4 september till 11 december 2021 på Kulturhuset Hallstahammar. Utställningen visas i samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen, Hallstahammars kommun och Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Utställningen 7 kg järn är framtagen i samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna på Stiftelsen Upplandsmuseet, Dalarnas hemslöjdsförbund och Region Gävleborg. Utställningen Vad händer om ingen längre kan? är framtagen av Sörmlands museum.

 

#7kgjärn
#vadhänderomingenlängrekan?
#slöjdhåller
#slöjdivästmanland

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå