Slöjdstipendium 2025 till tre knypplare
2025-03-26
Tre skickliga knypplare tilldelas Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendium 2025. Fr v Marianne Ekman, Karin Lindberg och Olle Norin,
Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening. Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2025 tilldelas tre skickliga knypplare, Olle Norin, Marianne Ekman och Karin Lindberg, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening. Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997.
Slöjdstipendiaterna har utsetts av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds styrelse och med anledning av Knyppelåret 2025 uppmärksammas tre dokumenterat skickliga knypplare, Olle Norin, Krylbo, Marianne Ekman och Karin Lindberg, Norberg. Tillsammans har de närmare tvåhundra års erfarenhet av knyppling och de började att knyppla tidigt 1960-tal. De är alla medlemmar i Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening och har hållit knypplingstraditionen levande i kommunen.
En tradition som startade redan år 1900 med knyppelkurser som under tio års tid hölls i Högfors. När Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening bildades fem år senare, år 1915, var knypplingen en av de första kurserna som föreningen ordnade.
– Under hela 1900-talet bedrevs och även i dag bedriver vi kursverksamhet vilket innebär att många har haft möjligheten att lära sig att knyppla. Det har skapat en stark tradition här i Norberg som är levande än i dag, säger Marianne Ekman och Karin Lindberg, knypplare och kursledare, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening.
Ett högst levande kulturarv
Stipendiaterna har utsetts med motiveringen ”för att du som kulturbärare bevarar och utvecklar knypplingstraditionen i bl a Norberg. Genom ditt engagemang och vilja att dela med dig av dina kunskaper bidrar du till att hålla det immateriella kulturarvet knyppling levande”.
– Ett av våra prioriterade områden är att värna vårt kulturarv, både nu och för framtiden, och därför är det oerhört viktigt att hålla våra traditionella slöjd- och hantverkskunskaper levande. Årets slöjdstipendiater har under decennier fördjupat sina färdigheter som de nu generöst delar med sig av till kommande generationer, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Ett tiotal knypplare från Bergslagen arrangerar knyppelträffar i Fagersta en gång i månaden och arrangerar en knyppelvecka varje sommar. Marianne och Karin deltar i träffarna, lär av andra och varandra samt åker gärna på nationella knypplingsträffar. Fara till Vadstena och gå på kurser i Föreningen Svenska Spetsars regi gör Marianne Ekman regelbundet.
Olle Norin, som gick sin första knypplingskurs i början av 1960-talet, har genom åren tagit fram över 2 200 mönster och en del har Hemslöjden köpt rättigheterna till.
– Förr ritades mönstren för hand och i alla mönster skulle hål stickas för placering av knappnålarna på knyppeldynan. Det tog många timmar att göra klart ett mönster och på den tiden såldes mönster via Icakuriren så ibland var efterfrågan stor, avslutar Olle Norin som bl a knypplat brudkronor, dukar, spetsar, lampskärmar, slipsar och ett bälte i koppartråd med inspiration av Avesta Kopparbruk som lades ned 1831.
Tidigare slöjdstipendiater
2024 Ingela Andersson Lindberg, Västerås (nålbindning)
2023 Cia Holmberg, Sala och Jonas Pettersson, Västerås (läderhantverk)
2022 Gittan Wallin Wester, Kolsva (slöjda med barn)
2021 Anna Karin Reimerson, Köping (länshemslöjdskonsulent 1976-2017)
2017 Henke Levay, Ramnäs (smide)
2015 Lisa Juntunen Roos, Stockholm (vävning)
2014 Elisabeth Larsson, Köping (slöjda med barn)
2013 Hans Bergendahl, Köping (länshemslöjdskonsulent hård slöjd 1988-2008)
2007 Lena Palmér, Arboga (maskinstickning)
2005 Märta Lund, Kungsör (återbruk)
2004 Anna Wengdin, Sala (yllebroderi)
2003 Berit Larsson, Salbohed (halm- och näverslöjd) och Åke Frodin, Köping (trådslöjd)
2002 Eva Mälström, Heby (vävning) och Iris Rutström, Runhällen (korgslöjd)
2001 Berit Westman, Västerås (stickning, nålbindning, gamla trådtekniker)
1999 Henrik Johnsson, Fagersta (näverslöjd)
1998 Ewa Larsson Koba, Västerås (skarvsöm)
1997 Brita Jacobsson, Surahammar (tovning)
OM OSS
Västmanlands läns hemslöjdsförbund är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse och arbetar för att synliggöra hemslöjden och slöjdtraditionen i Västmanlands län. Vi jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla västmanlänningars dagliga liv. Västmanlands läns hemslöjdsförbund är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen bildades 1987 och finansieras med medel från Region Västmanland samt Statens kulturråd via kultursamverkansmodellen. Länshemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.