Nålbindare tryggar kulturarv
2025-03-17
Ingela Andersson Lindberg, Västerås slöjd- och hantverksförening har på uppdrag av Västmanlands läns hemslöjdsförbund skrivit om nålbindning till Sveriges förteckning över levande kulturarv. Foto: Privat.
Den 14 mars skrevs nålbindning in på Sveriges förteckning över levande kulturarv. Ingela Andersson Lindberg, nålbindare i Västerås har författat texten på uppdrag av Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Förteckningen ingår i Unescos konvention om det immateriella kulturarvet.
Nålbindning är en av sju nya slöjd och hantverk som den 14 mars publiceras på webbplatsen Levande kulturarv, levandekulturarv.se. De övriga sex hantverken som skrivs in på Sveriges förteckning är näverslöjd i Härjedalen, frivoliteter, ranavävning, rönnbarksslöjd, skarvsöm och sydsvenskt bonadsmåleri.
Ingela Andersson Lindberg, Västerås har nålbundit i närmare tjugo år och deltog här om året i en internationell hantverkskonferens med en vetenskaplig artikel där hon undersökt 150 sätt att sammanbinda stygn. Ingela tilldelades Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendium 2024.
– Det har varit en lärorik process att beskriva ett hantverks historia, teknik och utövande idag. Innan förslaget lämnades in fick vi värdefulla synpunkter på innehållet från nålbindare i olika delar av landet och med olika infallsvinklar på hantverket. Efter inlämningen har texten bearbetats i samarbete Institutet för språk och folkminnen, berättar Ingela Andersson Lindberg.
Den nationella förteckningen är en del av Sveriges arbete med Unescos konvention om det immateriella kulturarvet. Allmänheten kan under en begränsad tid lämna in förslag på det kulturarv de vill ha med i förteckningen.
Levande kulturarv i hela länet
För snart femton år sedan, år 2011, skrev Sverige under Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. I överenskommelsen ingår att de länder som undertecknat konventionen ska upprätta en eller flera egna förteckningar över olika immateriella kulturarv. Sveriges förteckning, Levande kulturarv, lanserades år 2014 och innehåller i dag ett nittiotal kulturarv.
– Vi är oerhört glada över att kunna bidra till att det så viktiga immateriella kulturarvet dokumenteras och därmed är tillgängligt för kommande generationer. Vi gör också kulturarvet levande genom de över 350 aktiviteter som länets slöjd- och hantverksföreningar arrangerar varje år. Forskning visar att alla som slöjdar är mindre trötta, mindre stressade och har mindre ångest. Slöjden spelar med andra ord en stor betydelse för folkhälsan och är till stor nytta för samhället, säger Carola Gunnarson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Sveriges arbete med konventionen leds och samordnas av Institutet för språk och folkminnen och sker i samarbete med Nordiska museet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksantikvarieämbetet, Sametinget och Statens musikverk/Svenskt visarkiv.
Kontaktperson
Frågor? Ingela Andersson Lindberg, 0704-77 90 51, e-post; nalbindingela@outlook.com
OM OSS
Västmanlands läns hemslöjdsförbund är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse och arbetar för att synliggöra hemslöjden och slöjdtraditionen i Västmanlands län. Vi jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla västmanlänningars dagliga liv. Västmanlands läns hemslöjdsförbund är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen bildades 1987 och finansieras med medel från Region Västmanland samt Statens kulturråd via kultursamverkansmodellen. Länshemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR