Hem / Notiser / Vill du odla 1 kvm lin?

Vill du odla 1 kvm lin?

2024-04-30

I år deltar Västmanlands läns hemslöjdsförbund och länets slöjd- och hantverksföreningar i Hemslöjdens nationella projekt 1 kvm lin och delar ut
gratis fröpåsar med lin på utvalda utlämningsställen i länets alla kommuner. Foto: Hemslöjden.

 

Gillar du att prova på och lära dig nya saker? Gillar du att skapa med händerna? Gillar du att odla? Passa på att odla 1 kvm lin med oss! Västmanlands läns hemslöjdsförbund och länets slöjd- och hantverksföreningar delar ut gratis fröpåsar med lin på utvalda utlämningsställen i länets alla kommuner.

Projektet 1 kvm lin fortsätter även i år på olika sätt över landet. Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland startade det omtyckta projektet 1 kvm lin under pandemin år 2020. Projektet har  också spridit sig till våra nordiska grannländer och ut i Europa. I år kommer stora delar av Sverige vara med och odla spånadslin. Tillsammans med Svenska Hemslöjdsföreningar Riksförbund, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare runt om i landet kommer vi tillsammans fylla landet med blåblommande plättar.

Odla en vägg eller en handduk
Lin, linum usitatissimum, betyder det högst nyttiga linet och är en mångsidig stark fiber som kan användas länge och som är bra för miljön. Lin är enkelt att odla. Har du inte tillgång till 1 kvm kan du odla i krukor och lådor.

–  Vi vill sprida kunskap om linet. Om hur du odlar, bereder och vad du kan använda lin till inom slöjd och byggnadsvård. I höst kommer länets slöjd- och hantverksföreningar att visa utställningen Lin för livet på fyra platser från augusti till november. I samband med utställningen arrangerar lokalföreningarna och förbundet aktiviteter på temat lin, berättar Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Du kan använda ditt lin till en fin bukett, en krans eller till armering om du ska lerklina en vägg. Vill du prova på hela processen kan du bereda ditt lin, spinna garn och väva t ex en handduk. Alla kan odla lin. Du kan också. Här kan du hämta en fröpåse med lin så länge lagret räcker:

 

Västerås stad
Byggnadsvårdsbutiken i Dingtuna  – SLUT
Bäckby bibliotek

Hammarby bibliotek
Råby bibliotek
Skiljebo bibliotek
Skultuna bibliotek
Vallby friluftsmuseum, Handelsboden
Viksängs bibliotek
Västerås biblioteksbuss
Västerås slöjd- och hantverksförening (i samband med aktiviteter)
Västmanlands läns museum
Önsta-Gryta bibliotek

Övriga orter
Allaktivitetshuset i Riddarhyttan

Allaktivitetshuset Sture i Skinnskatteberg
Arboga bibliotek
Blomsterverksta´n & Nya rum i Sala
Fagersta bibliotek
Hallstahammars bibliotek
Kolsva bibliotek
Kungsörs bibliotek
Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening (i samband med aktiviteter)
Köpings museum
Köpings stadsbibliotek
Medborgarkontoret i Sala kommun – Hela Sala blommar
Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening (i samband med aktiviteter)
Sala slöjd- och hantverksförening (i samband med aktiviteter)

Sala stadsbibliotek
Skinnskattebergs bibliotek
Stenhuset i Surahammar (Surahammars konst- och hantverksgille)
Väsby Kungsgård i Sala

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå