Hem / Notiser / Slöjdfest i Sala måndag 15 april

Slöjdfest i Sala måndag 15 april

2024-04-01
Sala slöjd- och hantverksförening. Foto: Kristina Dahl.

Måndagen den 15 april firar Sala slöjd- och hantverksförening Sala 400 år med en slöjdfest i kulturkvarteret Täljstenen, Sala. Foto: Kristina Dahl.


Sala fyller 400 år måndagen den 15 april och firar hela året med ett omfattande jubileumsprogram. Sala slöjd- och hantverksförening driver jubileumsprojektet Sala-Sara där de med inspiration av folkdräkt slöjdat dräktdetaljer. Medlemmarna är födelsedagen till ära klädda i tidstypiska kläder med folkdräktsinspirerade detaljer och under kvällen utses dagens framröstade Sala-Sara. Festligheterna sker i kulturkvarteret Täljstenen. 

Sala slöjd- och hantverksförening arrangerar slöjdcaféer varje måndag i stort sett hela året. I år under jubileumsåret bjuder föreningen på ett fullspäckat program med slöjdcaféer, kurser och projektet Sala-Sara. Medlemmarna i föreningen har med inspiration av folkdräkt slöjdat folkdräktsinspirerade delar och detaljer som kommer att visas upp under jubileumsåret.

– Föreningen kommer att ha fira Salas födelsedag den 15 april och uppmärksamma vårt projekt Sala-Sara genom att medlemmarna i föreningen klär sig i folkdräktsinspirerade plagg och tillbehör. Alla kan rösta på finaste plagget och på kvällen utser vi vinnaren av Sala-Sara. Vår förhoppning är att väcka intresset för slöjd i allmänhet och dräkt i synnerhet, säger Kristina Dahl, programansvarig, Sala slöjd- och hantverksförening.

Föreningen undersöker nu möjligheten att trycka upp och distribuera Sala-Sara som klippdocka tecknad av Lena Skagius. Under jubileumsåret arrangerar föreningen också kurser och studiecirklar bland annat i täljning, sy en särk och gör ett silversmycke. På Facebook visar medlemmarna vad det slöjdat under året i en digital adventskalender.

– Vi är glada över att så många deltagare hittar till våra aktiviteter och inte bara från Sala utan även från andra kommuner i länet, men även från andra län. Vi hoppas att extra många kommer på vår festmåndag den 15 april i Kulturkvarteret Täljstenen. Alla är välkomna till oss både stora och små, avslutar Anna Wengdin, ordförande, Sala slöjd- och hantverksförening.

Frågor om programmet
Kontakta Kristina Dahl, Sala slöjd- och hantverksförening, e-post: krickolina@outlook.com och tfn 076-790 36 40.

 

PROGRAM 2024
Du hittar samtliga programpunkter på Sala slöjd- och hantverksförenings sida på Facebook. Reservation för ev ändringar.
Plats: Kulturkvarteret Täljstenen, Vasagatan 17, Sala. Tid: Kl 18.30-21.00 (ca).

Måndag 8 april 
Slöjdcafé: Förkläden och handdukar i lin och bomull med Gunilla Alriksson.

Måndag 15 april
Sala 400 år Festmåndag/bubbel o snittar.

Måndag 22 och 29 april
Slöjdcafé: Förkläde eventuellt återbruk av handduk.

Måndag 6 maj
Slöjdcafé: Festmansgåvor.

Måndag 13 maj
Slöjdcafé: Enklare band, tvinna, fläta, slynga, påta och kumihimo med Annica Lässman.

Måndag 20 maj
Slöjdcafé: Pappersblommor till hårdekoration med Kristina Dahl.

Måndag 27 maj
Våravslutning.

Måndag 26 augusti
Höstuppstart.

Måndag 2 september
Slöjdcafé.

Lördag 7 september
Hemslöjdens dag (alltid första lördag i september).
Hantverksmarknad med workshops i stadsparken i Sala.

Måndag 9 och 16 september
Slöjdcafé: Damasker/benvärmare.

Måndag 23 och 30 september
Slöjdcafé: Våttovning sockor, tofflor, skor.

Måndag 7 oktober 
Slöjdcafé.

Måndag 14, 21 och 28 oktober
Slöjdcafé: Halvvantar med kavelfrans.

Måndag 4 november
Slöjdcafé.

Måndag 18 och 25 november
Slöjdcafé: Blingsmycke med plåt, kläde, pärlor och paljetter.

Måndag 2 december
Julavslutning.

 

OM SALA SLÖJD- OCH HANTVERKSFÖRENING
Sala slöjd- och hantverksförening bildades i 1986 och jobbar för att bevara och utveckla det kulturella arv som finns inom hemslöjdens område, ta tillvara, föra vidare och utveckla tekniskt kunnande inom olika slöjdtekniker samt främja nyskapande och väcka nyfikenhet för hantverk och hemslöjd. Föreningen anordnar bl a slöjdcaféer, kurser och lovaktiviteter samt deltar i olika evenemang. Föreningen har närmare 200 medlemmar och utöver en aktiv programverksamhet i föreningens regi har medlemmar startat konceptet Skapligt i Sala, en mötesplats baserat på gemensamt lärande.

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå