Hem / Notiser / Rum för Västmanland

Rum för Västmanland

2024-03-23

Det nya Västmanlandsrummet på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk invigdes av yrkeshögskolans styrelse i slutet av förra året. Renoveringen och
inredningen i rummet är en jubileumsgåva från Västmanlands läns hemslöjdsförbund med bl a en yllebroderad kudde av Anna Wengdin, mästarslöjdare, Sala. Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

 

I samband med att Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk i Insjön firade 100 år 2023 överlämnade Västmanlands läns hemslöjdsförbund en jubileumsgåva till ett nytt landskapsrum för boende. Rummet renoverades och inreddes under hösten med slöjd och hantverk från länet bl a en yllebroderad kudde av Anna Wengdin, mästarslöjdare, Sala. Nu är det nya Västmanlandsrummet färdigt.

I det så kallade landskapshuset på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk är majoriteten av landskapen i landet representerade. Tidigare saknades ett rum för landskapet Västmanland. Landskapet Västmanland består av tio kommuner i Västmanlands län: Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås samt fyra kommuner i Örebro län: Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. I Västmanlands län bor 280 713 invånare, i landskapet 326 022 invånare varav 45 309 är invånare i landskapets fyra kommuner i Örebro län (2022-12-31).

– Det är väldigt roligt att ytterligare ett landskap är representerat i landskapshuset och att vi nu kan visa fin slöjd och hantverk från Västmanland för de kursdeltagare och kursledare som kommer att bo i rummet, säger Birgitta Andersson, vice ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och ordförande i Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk.

Ett rum med funktion, information och tradition
Ledorden för nya rummet har varit funktion, tradition och information. Ett funktionellt skrivbord, nattduksbord och ny belysning köptes in. En del av del möbler som fanns i rummet sedan tidigare kläddes om i kjoltyg till Västerfärnebodräkten. Tillväxtverket skänkte munkabältesvävar från Västmanlands län som de tidigare köpt in till ett personalrum och som nu hänger i rummet. Slöjd och hantverk från företagare med anknytning till länet köptes in bl a en bokhängare, en kruka i rakuteknik och ett skohorn av återbrukad skateboard. I rummet finns litteratur med anknytning till landskapet samt fotografier som representerar dels länets lokala slöjd- och hantverksföreningar, dels Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

– Förr oss i förbundet har det varit viktigt att rummet är funktionellt med bra belysning och med många uttag för att ladda enheter, men framförallt en plats för återhämtning. Vi hoppas förstås att kursdeltagare väljer att bo i rummet och passar på att upptäcka Västmanland i Dalarna, avslutar Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

 

SNEAK PEEK
Vill du smygkika in i rummet? Mer information om Västmanlandsrummet, på svenska och engelska hittar du på webbplatsen slojdivastmanland.se.

FRÅGOR
Kontakta Susann Leval, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@slojdivastmanland.se, 070-22 22 470.

OM OSS
Västmanlands läns hemslöjdsförbund är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen bildades 1987 och finansieras med medel från Region Västmanland samt Statens kulturråd via kultursamverkansmodellen. Förbundet är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse som arbetar med områdena barn och unga, kulturarv, mångfald, hållbarhet och näring. Hemslöjdsförbundet arbetar också för att synliggöra hemslöjden och slöjdtraditionen i Västmanlands län. Vi jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla människors dagliga liv. Hemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå