Hem / Notiser / Surahammars konst- och hantverksgille firar 40 år

Surahammars konst- och hantverksgille firar 40 år

2024-02-07

Surahammars konst- och hantverksgille driver Stenhuset i Surahammar.

I år firar Surahammars konst- och hantverksgille 40 år. Föreningen driver verksamhet i Stenhuset i Surahammar med utställningar,
butik och café. I huset finns också en smedmuseibostad. Surahammars konst- och hantverksgille fick Region Västmanlands hedersgåva 2019.
Foto: Surahammars konst- och hantverksgille.

 

Surahammars konst- och hantverksgille firar 40 år i år. Föreningen, som bildades 1984, driver anrika Stenhuset i Surahammar med konst-, konsthantverks- och slöjdutställningar, en butik där medlemmarna erbjuder slöjdade föremål till försäljning och ett café med gott hembakat fikabröd. Varje år besöks Stenhuset av ca 11 000 personer och föreningen är en viktig kulturaktör i kommunen. 

Stenhuset har i år varit kulturhus i 40 år och samma år bildades Surahammars konst och hantverksgille. I juni år 1984 invigdes huset, det som vi idag känner till som Stenhuset, som byggdes som bostad till smeder i mitten på 1800-talet. I det nya kulturhuset finns en stor utställningshall på övervåningen och i caféet som ligger i markplan visas också utställningar, en smedbostad som bevarats som museum och en hantverksbutik där medlemmar i föreningen visar och säljer sitt handgjorda skapande. Under jubileumsåret arrangerar föreningen spännande utställningar, föredrag och kurser.

– Vi kommer att fira extra i år med att visa utställningen Stenhuset 40 år – jubileumsutställning med verk av konstnärer och konsthantverkare verksamma i Surahammar från olika tider i konsthallen och samtidigt i caféet visas utställningen Från smedbostad till kulturhus om hur Stenhuset har använts genom tiderna, säger Ragnhild Krupicka, utställningsansvarig och vice ordförande i Surahammars konst- och hantverksgille.

Aktiv förening driver Stenhuset
Stenhuset som ägs av Surahammars kommun drivs av medlemmarna i Surahammars konst- och hantverksgille och har öppet på helgerna kl 13.00-17.00. Föreningens medlemmar lägger ned motsvarande ca två heltidstjänster för att erbjuda kultur till boende inte bara i kommunen, utan även i Västmanlands län och i Mellansverige. Surahammars konst- och hantverksgille fick Region Västmanlands hedersgåva 2019 för sina insatser för kulturlivet i kommunen och för att föreningen ”lyckats att sätta Stenhuset på den kulturella mötesplatskartan i Västmanland”.

– Vi är oerhört glada över att besökare, inte bara från länet utan även Mellansverige hittar till oss och vi är stolta över att kunna hålla hög kvalitet på den verksamhet vi bedriver. Våra medlemmar gör en makalös insats och nya medlemmar är alltid varmt välkomna, avslutar Raila Kolmodin, ordförande i Surahammars konst- och hantverksgille.

Surahammars konst- och hantverksgille är medlem i Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Föreningen är även medlemmar i Sveriges konstföreningar och Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen. Idag har Surahammars konst- och hantverksgille ca 50 medlemmar.

Program 2024
För aktuella öppettider och ev programändringar se alltid Stenhusets sida på Facebook. Med reservation för ev ändringar.

 • 27 januari-18 februari
  • Konsthallen, plan 2: Mariarosorna visar quiltutställning med verk i olika lapptekniker.
  • Café, plan 1: Utställning av inköp från utställare 2023 till medlemslotteri.
 • 24 februari-24 mars
  • Konsthallen, plan 2: Plain Air, Kristina Persson visar måleri.
  • Café, plan 1: Medlemsutställning med konst och hantverk.
 • 29-31 mars 
  • Konsthallen, plan 2: Konst- och kulturrundan i Kolbäckådalen med Barbro Christoffersson, Ewa Älgenäs, Helena Petersson, Kristina Persson, Klara Östlund och Marie Engelbrekt.
  • Café, plan 1: Medlemsutställning med konst och hantverk.
 • 6 april-12 maj
  • Konsthallen, plan 2: Korgar kan jag inte få för många! Anna Karin Reimerson, tidigare länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund visar sin imponerande samling av korgar.
  • Café, plan 1: Anna Wengdin, mästarslöjdare, Sala visar yllebroderi.
 • 18 maj-9 juni
  • Konsthallen, plan 2: Margareta Gelles visar målningar och P-A Sundström glas/keramik.
  • Café, plan 1: Slöjdutställning med elever i låg- och mellanstadiet, Surahammar.
 • 15 juni-18 augusti
  • Konsthallen, plan 2: Stenhuset 40 år – jubileumsutställning med verk av konstnärer och konsthantverkare verksamma i Surahammar från olika tider.
  • Café, plan 1: Stenhuset genom tiderna. En minnesutställning – från smedbostad till kulturhus.
 • 24 augusti-22 september
  • Konsthallen, plan 2: Utställningen Lin för livet i samarbete med Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
  • Café, plan 1: Textiltryck på mattor och textil av Elena Semenova.

Mer information
Du hittar föreningens evenemang i Hemslöjdens Slöjdkalender och du kan också följa Surahammars konst- och hantverksgille på Facebook. Mer information om föreningen hittar du på Västmanlands läns hemslöjdsförbunds webbplats, slojdivastmanland.se.

Frågor
Kontakta Raila Kolmodin, ordförande i Surahammars konst- och hantverksgille, telefon 073-673 89 52, railak@hotmail.com eller Ragnhild Krupicka, vice ordförande, telefon 070-532 35 15, ragnhild.krupicka@gmail.com.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå