Hem / Notiser / Guldmedalj tilldelas Carola Gunnarsson

Guldmedalj tilldelas Carola Gunnarsson

2023-11-18

Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund tilldelades Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHRs förtjänstmedalj i guld vid riksförbundets föreningsdag den 18 november 2023. Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

 

Den 18 november tilldelades Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHRs förtjänstmedalj i guld för sina insatser inom hemslöjden. Utdelningen skedde i samband riksförbundets årliga föreningsdag i Stockholm.

Medaljen, som finns i både guld och silver, delas ut av styrelsen för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR. Guldmedaljer delas ut till personer som har gjort framstående insatser inom hemslöjdsområdet. Utdelningen skedde i samband med riksförbundets föreningsdag i Stockholm den 18 november. Carola Gunnarsson tilldelas guldmedaljen för framstående insatser inom hemslöjdens område nationellt, regionalt och lokalt där hon på ett förtjänstfullt sätt bidragit till framsteg inom slöjdens område. Medaljen delades ut av Kent Johansson, tidigare ordförande i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

– Jag är hedrad, glad och tacksam över att få SHRs guldmedalj. Guldmedaljen är ett erkännande av den ideella hemslöjdsrörelsen och av allt det ideella arbete som varje dag läggs ned i föreningarna runt om i landet. säger Carola Gunnarsson.

Förnyare av hemslöjdsrörelsen i länet
Carola Gunnarsson, känd politiker från Sala, har parallellt med sina politiska uppdrag varit Västmanlands läns hemslöjdsförbunds ordförande sedan länsförbundet bildades 1987. Förbundet är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse med uppdraget att främja slöjd i länet med fem anslutna slöjd- och hantverksföreningar och en heltidsanställd länshemslöjdskonsulent.

– Carola är en förnyare av hemslöjdsrörelsen i länet där hon arbetat för att ge länsföreningen, lokalföreningarna och konsulentverksamheten bra förutsättningar för att främja slöjden i länets alla kommuner i dag och i framtiden, säger Birgitta Andersson, vice ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och ordförande för Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk, Insjön.

För ganska exakt 36 år sedan tog Carola Gunnarsson initiativ att bilda länsförbundet som idag ingår som ett kulturområde i kultursamverkansmodellen. Västmanlands läns hemslöjdsförbund finansieras med medel från Region Västmanland, Statens kulturråd och medlemsavgifter. Varje år genomför länets slöjd- och hantverksföreningar ca tvåhundra aktiviteter.

Uppskattad rådgivare i hela landet
Redan som mycket ung engagerade sig Carola Gunnarsson i föreningslivet genom sitt politiska intresse. Uppväxt på landsbygden i Sala kommun där föräldrarna drev lantbruk var också hemslöjden en naturlig del i det dagliga livet. Intresset fördjupade hon genom bl a kurser i vävning och sömnad.

– Jag fascineras av allt som man kan göra av de råvaror som finns runt omkring oss – i skogen, i marken, på åkern, bland boskapen. En råvara av hög kvalitet i kombination med skickliga händer skapar något bestående för framtiden. Det här vill jag att fler ska få möjlighet att upptäcka, och det kan man göra i gemenskapen i en förening. Därigenom kan också de som aldrig tidigare varit i kontakt med slöjden upptäcka den, berättar Carola Gunnarsson.

Carola Gunnarsson har under många år även varit engagerad i hemslöjdsarbetet på nationell nivå i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund som bland annat stämmoordförande, ledamot i styrelsen, sammankallande i valberedningen och i arbetet med nya stadgar.

– Med sin djupa kunskap och mångåriga erfarenhet är Carola Gunnarsson den expert i föreningskunskap i allmänhet och stadgar i synnerhet, som hela hemslöjdssverige vänder sig till för att få råd, avslutar Birgitta Andersson.

 

FAKTA OM MEDALJEN
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund fick 1945 medgivande av Konung Gustav V att återuppliva de medaljer, en för kvinnliga och en för manliga slöjdare, som instiftades av Konung Adolf Fredrik och Drottning Lovisa Ulrika. Medaljerna utfördes 1753 av medaljgravören Daniel Fehrman. Hemslöjdens medalj är avsedd att utgöra en belöning för framstående insatser inom hemslöjdens område, för främjande av hemslöjd eller för mångårigt och skickligt hemslöjdsarbete. Medaljen i guld har tidigare tilldelats bl a HKH Prins Eugen, Lilli Zickerman, textilkonstnär Märtha Gahn, docent Anna-Maja Nylén, textilkonstnären Edna Martin, chefredaktör Katarina Ågren, docent Elisabet Stavenow-Hidemark och textilkonstnär Wanja Djanaieff. 2017 tilldelades Anna Karin Reimerson, tidigare länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund förtjänstmedaljen i guld.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå