Hem / Notiser / Utlysning öppen slöjdresidens 2023

Utlysning öppen slöjdresidens 2023

2023-01-17

 

Residens Fågelsjö 2022I år är Finngården Mattila i nordvästra Värmland värdplats för slöjdresidenset, Slöjden, skogen och hållbarheten.
Arkivbilder från förra årets slöjdresidens i Fågelsjö, Gävleborg 2022.

 

Nu öppnar utlysning av ett residens med fokus på slöjd, skog och hållbarhet. Nio yrkesverksamma slöjdare från sex län får möjligheter att utforska sin slöjd en vecka på Finngården Mattila i nordvästra Värmland, med start den 27 juni 2023. Residenset är en del av ett treårigt utvecklingsprojekt med syftet att stärka slöjdens bidrag till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Utlysningen är öppen 16 januari till 22 februari 2023.

– Mattila är en intressant plats både för sin historia, kultur och natur, säger Kajsa Stinnerbom, hemslöjdsutvecklare Region Värmland. Kajsa Stinnerbom projektleder detta residens tillsammans med sin kollega Sara Olsson. De är stolta och glada över att kunna erbjuda detta residens i Värmland tillsammans med samarbetspartners från andra delar av Mellansverige.

– Finnskogskulturen har bidragit till en värdefull slöjdtradition. Här har människor i alla tider levt av och med det skogen erbjuder. Det finns mycket att lära av äldre hantverkstekniker och residenset ger möjlighet att utforska hur vi kan använda den kunskapen idag, säger Kajsa Stinnerbom.

Det handlar inte enbart om tradition. Slöjden ger små klimatavtryck och har en given plats i den samhällsomställning som pågår. – Slöjdare hämtar sitt material från skogen. Det som produceras genom slöjd används och håller länge och kräver en liten del av jordens resurser. På så sätt är den en del av ett kretslopp och en cirkulär ekonomi, säger Kajsa Stinnerbom.

Kulturchef Karin Karlsson, Region Värmland säger att det är värdefullt att kunna lyfta den kulturella verksamhetens bidrag till Agenda 2030. – Det finns mycket kunskap i gamla traditioner som vi behöver ta vara på i vår omställning till ett hållbart samhälle. Att på detta sätt samla kunskap och kompetens till både diskussion och produktion är värdefullt och förhoppningsvis något vi kan dela med oss av på olika sätt.

Arrangör är Kulturavdelningen, Region Värmland i samarbete med hemslöjdskonsulenter och verksamhetsutvecklare i region Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Örebro. Residenset finansieras med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Mer information om slöjdresidenset och ansökningsförfarande

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå