Hem / Notiser / Nytt smidigt samarbete i Hallsta

Nytt smidigt samarbete i Hallsta

2021-09-01

Utställningen 7 kg järnUtställningen 7 kg järn+ visas i Kulturhuset Hallstahammar 4 september-11 december 2021. Foto: Stiftelsen Upplandsmuseet.

 

 

Västmanlands läns hemslöjdsförbund samarbetar med Kultur- och fritidsförvaltningen i Hallstahammars kommun med smidesutställningen 7 kg järn+ som öppnar lördagen den 4 september i Kulturhuset. Utställningen är ett inledande samarbete för att lyfta slöjd och hantverk när kommunen nu öppnar en konsthall i lokalerna där det tidigare visades naturfotografi.

I början av 2020 stängde Naturfotografiska efter fyra år i kulturhusets lokaler. Politikerna i Hallstahammars kommun har beslutat att visa slöjd, hantverk, konsthantverk och konst i det som nu blir den nya konsthallen. Den 4 september invigs konsthallen med utställningen 7 kg järn+.

I utställningen visas tre utställningar om bruks- och konstsmide: 7 kg järn och smidesdelen ur utställningen Vad händer om ingen längre i konsthallen och i barnbiblioteket visas smide av Henke Levay, smed från Ramnäs. I Vad händer om ingen längre kan visar Jussi Hynynen, Kungsör bruksföremål.

– Genom att samarbeta med kultur- och fritidsförvaltningen i Hallstahammars kommun kan vi nu ytterligare stärka slöjden i Kolbäcksdalen och vårt uppdrag att främja slöjd i hela länet. Vi hoppas också nå nya målgrupper och framförallt yngre, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och kommunfullmäktiges ordförande, Sala kommun.

Filmer, visningar, föredrag, prova på och slöjdklubb hösten 2021
Utställningarna innehåller också flera filmer om smidesprocessen och visningar för skolor samt allmänheten kommer att kunna bokas. Under hösten hålls en workshop i trådslöjd och två föredrag varav ett med möjlighet att prova på metalltrådsknyppling. Dessutom erbjuds en slöjdklubb om åtta träffar för barn 7-14 år.

– Förutom att vi vill erbjuda framförallt yngre kreativa, inbjudande och överraskande evenemang vill vi också passa på att lyfta fram goda förebilder. Inspirerande slöjd- och hantverkare kommer till Hallstahammar i höst, berättar Susann Levál, länshemslöjdskonsulent Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Den nya konsthallen invigs av Jenny Hödefors, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Hallstahammars kommun i samband med vernissage lördag den 4 september 10.00-14.00 med föredrag och panelsamtal klockan 12.00.Utställningen 7 kg järn + avslutas med finnissage lördag den 11 december 2021.

 

 

FRÅGOR
Kontakta Susann Leval, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@slojdivastmanland.se, 070-22 22 470.

OM OSS
Västmanlands läns hemslöjdsförbund är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen bildades 1987 och finansieras med medel från Region Västmanland samt Statens kulturråd via kultursamverkansmodellen. Förbundet är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse som arbetar med områdena barn och unga, kulturarv, mångfald, hållbarhet och näring. Hemslöjdsförbundet arbetar också för att synliggöra hemslöjden och slöjdtraditionen i Västmanlands län. Vi jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla människors dagliga liv. Hemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå