Hem / Notiser / Kulturbidrag till Sura för Bevells

Kulturbidrag till Sura för Bevells

2021-06-14

Fotomontage Bevells syfabrikUtställningen om Bevells syfabrik visas på Stenhuset i Surahammar 3 juli till 29 augusti 2021.
Fotomontage: Kontorsmuseet Surahammar (fabriken) och Gunilla Kjellnäs (plagg).

 

Surahammars konst- och hantverksgille har fått 20 000 kr i kulturbidrag från Region Västmanland för en utställning om Bevells syfabrik. I fabriken syddes kappor, inleddes karriärer och skapades livslånga minnen. I utställningen, som öppnar den 3 juli på Stenhuset visas kläder, fotografier och berättelser.

Konfektionsindustrin hade sin storhetstid i länet under 1950- och 1960-talet. Bevells syfabrik var ledande och sydde bland annat kappor och dräkter i senaste snitt. Syfabriken låg på Dalavägen 30 i Surahammar och hade i början av 1950-talet över hundra anställda. Företaget vann prestigefulla Oscarina-priset flera gånger under slutet av 60-talet. Bevells fick i uppdrag att sy upp nya flygvärdinneuniformer till SAS. Företaget etablerade sig också i Västerås i nuvarande hantverkshuset och 1971 lades fabriken i Surahammar ned. År 1976 lades hela företaget ned i den hårda konkurrensen av konfektion från låglöneländerna.

– Det är viktigt att lyfta fram ett tidigare kulturarv och framförallt viktig lokal kvinnohistoria. Via sociala medier har jag fått kontakt med anhöriga till ägaren och tidigare anställda på fabriken. De lånar generöst med sig av föremål, fotografier och minnen så det kommer att bli en sevärd utställning, berättar Ragnhild Krupicka, utställningsansvarig Surahammars konst- och hantverksgille.

Utställningen har vernissage lördag 3 juli och visas varje helg kl 13.00-17.00 på Stenhuset i Surahammar till den 29 augusti. Se alltid föreningens webbplats stenhusetgille.se eller Facebook för aktuella öppettider och aktiviteter.

Region Västmanland ger kulturbidrag
Varje år ger Region Västmanland bidrag till kulturprojekt i länet för att stödja nytänkande inom kulturområdet. Föreningar som vill genomföra en projektidé i Västmanland kan ansöka om bidrag två gånger om året, den 1 mars och 1 september. Ansökningar tas dock emot löpande under året. Mer information finns på Region Västmanlands webbplats.

– Vi är glada över att vi har fått ett kulturbidrag från Region Västmanland som bidrar till att vi kan satsa lite extra på utställningen om Bevells syfabrik. Bidraget gör att vi kan visa fler föremål och fotografier, avslutar Ragnhild Krupicka.

Frågor
Kontakta Ragnhild Krupicka, Surahammars konst- och hantverksgille, 070-532 35 15, ragnhild.krupicka@gmail.com

 

 

OM SURAHAMMARS KONST- OCH HANTVERKSGILLE
Surahammars konst- och hantverksgille bildades 1984 och driver konsthall, butik och café i Stenhuset i Surahammar. Varje år arrangerar föreningen 15-20 utställningar och ett antal slöjdcaféer. Föreningen fick Region Västmanlands hedersgåva 2019 för sina insatser för kulturlivet i kommunen och för att föreningen ”lyckats att sätta Stenhuset på den kulturella mötesplatskartan i Västmanland”. Surahammars konst- och hantverksgille är medlem i Västmanlands läns hemslöjdsförbund som jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla människors dagliga liv. Hemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR. Föreningen är även medlem i Sveriges Konstföreningar.

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå