Hem / Notiser / Slöjdstipendium till Anna Karin Reimerson

Slöjdstipendium till Anna Karin Reimerson

2021-05-19

 

Slöjdstipendium 2021 till Anna Karin Reimerson, Köping.

Anna Karin Reimerson, tidigare länshemslöjdskonsulent, Köping tilldelas Västmanlands läns hemslöjdsförbunds Slöjdstipendium 2021. Foto: Privat.

 

Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2021 delades ut till tidigare länshemslöjdskonsulent Anna Karin Reimerson, Köping vid förbundets ordinarie årsstämma. Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997.

Slöjdstipendiaterna utses av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds styrelse och Anna Karin Reimerson i Köping får slöjdstipendium 2021 för sitt arbete med att inventera textil och komplettera textila föremål med information i Västmanlands läns museums föremålsmagasin WestmannaArvet med motiveringen ”för att som en arkivens Sherlock Holmes arbetat med att lägga ett viktigt kulturarvspussel och förmedla Västmanlands slöjd- och hantverkshistoria”.

– Det här hade jag inte alls väntat mig så det kom som en riktig överraskning! För mig har det varit viktigt att kunna avsluta ett arbete som påbörjades innan jag gick i pension. Det har också varit väldigt roligt att kunna djupdyka i arkiv och fylla på med information om de textilier som kommer från Västmanlands läns hemslöjdsförening, säger Anna Karin Reimerson, tidigare länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Västmanlands läns hemslöjdsförening donerade föremål i omgångar till länsmuseet och när hemslöjdsbutiken i Västerås lades ned vid årsskiftet 2003 donerades resterande textilier. Till en del av föremålen fanns det få eller inga registrerade uppgifter.

Kulturarvsbärare i 45 år
Anna Karin Reimerson har sedan sin pension 2017 och efter 41 års anställning som länshemslöjdskonsulent i Västmanlands län arbetat ideellt med att komplettera information till textila föremål från Västmanlands läns hemslöjdsförening. I år har Anna Karin arbetat som kulturarvsbärare i 45 år.

– Vi är glada att vi genom att ge Anna Karin Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendium 2021 kan visa vår uppskattning för det viktiga inventeringsarbete som nu har gjorts och som bidrar till att vår slöjdhistoria kan fortsätta att berättas, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och kommunfullmäktiges ordförande, Sala kommun.

Den 1 augusti 1976 började Anna Karin Reimerson på dåvarande Västmanlands läns hemslöjdsförening, sedan 1987 Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Genom åren har hon deltagit i flera nationella utredningar, skrivit böcker, genomfört en mängd slöjdinventeringar, omfattande programverksamhet samt arrangerat och deltagit i utställningar lokalt, regionalt och nationellt. Anna Karin Reimerson har bland annat varit ordförande i Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter, ledamot i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds styrelse och i Nämnden för hemslöjdsfrågor. I maj 2017 tilldelades Anna Karin Reimerson Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHRs förtjänstmedalj i guld.

 

Tidigare slöjdstipendiater
2017 Henke Levay, Ramnäs (smide)
2015 Lisa Juntunen Roos, Stockholm (vävning)
2014 Elisabeth Larsson, Köping (slöjda med barn)
2013 Hans Bergendahl, Köping (länshemslöjdskonsulent hård slöjd 1988-2008)
2007 Lena Palmér, Arboga (maskinstickning)
2005 Märta Lund, Kungsör (återbruk)
2004 Anna Wengdin, Sala (yllebroderi)
2003 Berit Larsson, Salbohed (halm- och näverslöjd)
2003 Åke Frodin, Köping (trådslöjd)
2002 Eva Mälström, Heby (vävning)
2002 Iris Rutström, Runhällen (korgslöjd)
2001 Berit Westman, Västerås (stickning, nålbindning, gamla trådtekniker)
1999 Henrik Johnsson, Fagersta (näverslöjd)
1998 Ewa Larsson Koba, Västerås (skarvsöm)
1997 Brita Jacobsson, Surahammar (tovning)

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå