Hem / Notiser / Kulturstipendium till Anna Wengdin

Kulturstipendium till Anna Wengdin

2020-08-28

Anna Wengdin, mästarslöjdare och kulturstipendiat 2020.

Anna Wengdin, mästarslöjdare, Sala får Region Västmanlands kulturstipendium 2020. | Arkivbild montage. Foto: Privat.

 

Region Västmanlands kulturstipendium 2020 om 25 000 kr tilldelas mästarslöjdare Anna Wengdin, Sala för sin betydande kulturella gärning. Regionen delar varje år ut kulturstipendier och hedersgåva för att ge stöd och uppmuntran till personer, grupper eller organisationer som gör bra insatser för kulturen i Västmanland. Förra året tilldelades Surahammars konst- och hantverksgille Region Västmanlands hedersgåva för sina insatser för kulturlivet i kommunen.

Den 27 augusti utsåg Kultur- och folkbildningsnämnden, Region Västmanland årets kulturstipendiater. En av årets kulturstipendiater är mästarslöjdaren Anna Wengdin, ordförande i Sala slöjd- och hantverksförening och styrelseledamot i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Anna Wengdin får stipendiet med motiveringen: ”Anna Wengdin, född 1967 och bosatt i Sala, är redan en etablerad och erkänt duktig slöjd- och konsthantverkare samt en ofta anlitad föreläsare och kursledare i hela landet. I över femton år har hon arbetat för slöjden. Hon har gedigna kunskaper, hon har utvecklat slöjden och dess tekniker och varit en viktig förebild för andra slöjdare. Stipendiet är ett stöd i att gå vidare med egna utvecklingsprojekt”.

En mästarslöjdare av rang
Anna Wengdin är ofta anlitad som kursledare i hela Sverige och har i mer än 15 år generöst delat med sig av sitt sätt att brodera på ylle. Tolka fritt, ha roligt och inget sätt är fel är Annas budskap. På samma sätt skapar Anna de egna färgstarka yllebroderierna med applikationer som mönsterformer dekorerade med påläggssöm och pärlor. Anna är också aktiv i Sala slöjd- och hantverksförenings programverksamhet.

Hos Anna Wengdin väcktes broderiintresset redan som barn och hon har genom åren utvecklat tekniken till ett eget uttryck. Inspirationen hämtar Anna från folkdräktdetaljer, gamla broderade stolsdynor och kuddar. En broderad yllekudde i Jämtland kom att öppna ögonen för just det folkliga yllebroderiet. År 2012 utsågs Anna till mästarslöjdare av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR. Utmärkelsen tilldelas en person som har arbetat länge för slöjden, någon som har gedigna kunskaper, utvecklat slöjden och dess tekniker och varit en viktig förebild för andra slöjdare. Motiveringen löd: ”att hos personerna SHR uppmärksammar finns traditionella kunskaper, färdigheter och inte minst en kraft och inspiration som gör att hemslöjden trots sina hundra år kan fortsätta vara samtida och framåtblickande”.

Mer information
Följ Anna Wengdin på Instagram
Följ Sala slöjd- och hantverksförening på Facebook

Region Västmanlands kulturstipendiater 2020

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå