Hem / Hem / Så in i linet

Så in i linet

Länets slöjd- och hantverksföreningar kommer tillsammans med Västmanlands läns hemslöjdsförbund att uppmärksamma en högst nyttig fiber under 2024 – linet. Workshoppar, kurser och utställningar kommer att arrangeras runt om i Västmanlands län. Temat är att odla, bereda, göra och vårda. Programmet presenteras under våren i bl a Hemslöjdens Slöjdkalender.

Under hela året kommer vi på olika sätt att lyfta fram det nyttiga linet genom att informera, kommunicera och erbjuda kreativa aktiviteter om slöjd och byggnadsvård. Allt från att odla, bereda, skapa med lin samt vårda linne. Vi vill på ett lustfyllt sätt visa på hållbara alternativ och visa på sätt att göra kloka val.

Programaktiviteter om slöjd och byggnadsvård
Runt om i länet kommer Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangera aktiviteter om slöjd och byggnadsvård. Aktiviteter för varje förening och ett sammanställt program för länet kommer bl a att publiceras i Hemslöjdens Slöjdkalender under våren.

Utställningen Lin för livet
Under hösten kommer en utställning, Lin för livet, bl a att visas av Surahammars konst- och hantverksgille i Stenhuset i Surahammar den 24 augusti-22 september och på Vallby friluftsmuseum av Västerås slöjd- och hantverksförening i samarbete med museet den 28 september till 13 oktober. Utställningen Lin för livet är framtagen av Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare och lyfter fram produkter från såväl spånadslin som oljelin.

Frågor
Kontakta Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, 070-22 22 470, susann.leval@slojdivastmanland.se.


Välkommen till en hållbar värld!

 

Odla 1 kvm lin 2024

Vill du odla spånadslin? Och upptäcka en underbar växt med den fina blå lilla blomman? Lära dig att omvandla ett frö till en nyttig fiber? Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

Nu är det snart dags att börja ladda inför 2024! Projektet 1 kvm lin fortsätter även i år på olika sätt över landet. Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland startade det omtyckta projektet 1 kvm lin under pandemin år 2020. Projektet har nu också spridit sig till våra nordiska grannländer och ut i Europa. I år kommer stora delar av Sverige vara med och odla spånadslin. Tillsammans med Svenska Hemslöjdsföreningar Riksförbund, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare runt om i landet kommer vi tillsammans fylla landet med blåblommande plättar.

Det nyttiga linet
Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman! Vi ska odla spånadslin tillsammans, alltså lin som används för att göra textil. Från frö till fiber.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

Informativa linbrev
Hemslöjdens webbplats hittar du information och inspiration så att du kan vara med och odla bland annat sju nummer av ett linbrev som innehåller matnyttig information från sådd och till vad du gör med ditt lin. Här hittar du också länkar till var du kan köpa fröer.

Gratis linfrön
Gillar du att prova på och lära dig nya saker? Gillar du att skapa med händerna? Gillar du att odla? Passa på att odla 1 kvm lin med oss!

I år delar Västmanlands läns hemslöjdsförbund och länets slöjd- och hantverksföreningar ut gratis fröpåsar med lin (så långe lagret räcker) på utvalda utlämningsställen i länets alla kommuner.

 

Här kan du hämta en fröpåse
Blommande linfält

Program för hösten

Till sommaren kommer du hitta brett program för hösten 2024 då vi visar utställningen Lin för livet i Västmanlands län. Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangerar många spännande programaktiviteter i länet under året. Välkommen till en hållbar värld!

Birgitta Andersson linodling 12 augusti

Läs mer om lin

På Hemslöjdens webbplats hittar du en bra litteraturförteckning över böcker om lin på svenska och engelska. Du kan där ladda ner litteraturlistan som pdf-fil. På Hemslöjdens sidor finns dessutom länk till den klassiska boken ”Lin – Odla, bereda och spinna” av Bengt Sändh som du kan läsa digitalt.

Till Hemslöjden

Fem filmer om lin och linne

Hemslöjden har, i samarbete med Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk och med stöd av Riksantikvarieämbetet, tagit fram fem filmer om lin: från beredning till färdigt tyg. Marie Ekstedt Bjersing, linexpert visar i fyra filmer hur du bereder, spinner, väver och sköter om ditt lin och linne. I den femte och avslutande filmen samtalar Johanna Runbäck, lärare i folklig handsömnad på Sätergläntan och Kattis Karlsson Hofvander, länshemslöjdskonsulent, Dalarnas hemslöjdsförbund om linneplaggets egenskaper och historia.

Till Hemslöjden

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå