Hem / Hem / Så in i linet

Lin i och för livet

Mellan den 24 augusti och 30 november turnerar utställningen Lin för livet på fyra olika platser i Västmanlands län: Surahammar, Västerås, Hallstahammar och Arboga. I sommar visas också skyltfönsterutställningar på temat lin i både Norberg och Kungsör. Ytterligare utställningar på temat lin kan du se i Sala i augusti och i Västerås i oktober.

I samband med utställningarna arrangerar Västmanlands läns hemslöjdsförbund och länets slöjd- och hantverksföreningar många spännande linaktiviteter på temat så in i linet! Hela programmet hittar du nedan.

Vi vänder oss till dig som vill använda naturmaterial, bidra till ett hållbart samhälle och få inspiration till aktiviteter för egen del eller i ditt företag. Med andra ord vänder vi oss till dig som vill lära mer om det högst nyttiga linet. Både som producent och konsument. När du deltar i våra aktiviteter bidrar du till en hållbar konsumtion och produktion, mål 12, i de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030.

Utställningen Lin för livet
Vandringsutställningen Lin för livet är framtagen av landets hemslöjdskonsulenter och -utvecklare med textil specialkompetens. Utställningen visar linets många möjligheter och användningsområden med lin från hela Sverige. En inblick i det lin som finns i livet, för livet.

Frågor
Kontakta Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, 070-22 22 470, susann.leval@slojdivastmanland.se.

Välkommen till en hållbar värld!

 

 

1 kvm lin 2024

Vill du odla spånadslin? Och upptäcka en underbar växt med den fina blå lilla blomman? Lära dig att omvandla ett frö till en nyttig fiber? Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

Informativa linbrev
Hemslöjdens webbplats hittar du information och inspiration så att du kan vara med och odla bland annat sju nummer av ett linbrev som innehåller matnyttig information från sådd och till vad du gör med ditt lin. Här hittar du också länkar till var du kan köpa fröer.

Gratis linfrön
I år delar Västmanlands läns hemslöjdsförbund och länets slöjd- och hantverksföreningar ut gratis fröpåsar med lin (så långe lagret räcker) på utvalda utlämningsställen i länets alla kommuner.

Här kan du hämta en fröpåse

Program ute nu

Intresserad av lin inom slöjd och byggnadsvård? Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangerar många spännande programaktiviteter i länet på temat lin. I sommar visas utställningar på temat lin i Köping, Norberg och Sala. Under augusti till november kan du utställningen Lin för livet i Västmanlands län.

Programmet hittar du här
Birgitta Andersson linodling 12 augusti

Läs mer om lin

På Hemslöjdens webbplats hittar du en bra litteraturförteckning över böcker om lin på svenska och engelska. Du kan där ladda ner litteraturlistan som pdf-fil. På Hemslöjdens sidor finns dessutom länk till den klassiska boken ”Lin – Odla, bereda och spinna” av Bengt Sändh som du kan läsa digitalt.

Till Hemslöjden

Fem filmer om lin och linne

Hemslöjden har, i samarbete med Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk och med stöd av Riksantikvarieämbetet, tagit fram fem filmer om lin: från beredning till färdigt tyg. Marie Ekstedt Bjersing, linexpert visar i fyra filmer hur du bereder, spinner, väver och sköter om ditt lin och linne. I den femte och avslutande filmen samtalar Johanna Runbäck, lärare i folklig handsömnad på Sätergläntan och Kattis Karlsson Hofvander, länshemslöjdskonsulent, Dalarnas hemslöjdsförbund om linneplaggets egenskaper och historia.

Till Hemslöjden

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå