Hem / Projekt / Väv på bräda

Väv på bräda

 

Det viktigaste jag vill visa upp här är inte alls slutresultatet utan metoden. Det här är en vävteknik som kan användas till att väva allt möjligt, jag tänker ge er lite extra tips i slutet av inlägget, men vi börjar med att väva ett armband!


För det här pysslet så behöver du: Garn, skärbräda/bok/dvd-fodral/bräda eller annat stabilt och ganska brett underlag, en sax, tejp, måttband och en stoppnål.

För att väva ett armband så går det inte åt mycket garn och det är ett himla bra restgarnsprojekt. Dock rekommenderar jag om det är ditt första vävprojekt av den här typen att göra det i ett garn som är i 100% ull och inte superwashbehandlat, för tovar man slutresultatet lite så kan man bli av med ojämnheter och andra nybörjarfel. 😉


Börja med att mäta hur långt ditt färdiga arbete skall vara och hur långt det innebär att du måste väva på ditt underlag, du kan väva max ett helt varv runt men för att kunna fästa trådarna är det bra om du inte väver riktigt så långt, mitt armband behövde vara fyra centimeter längre än en sida på skärbrädan vilket funkar utomordentligt.

Nu ska vi ”varpa” våran skärbräda. Det går till som så att man knyter trådar runt skärbrädan och försöker se till så att dom är ungefär lika hårt spända och ligger jämt och snyggt. För att inte trådarna skall flytta sig för mycket under den första vävbiten där det kan vara lite bökigt att få till det snyggt om varpen rör sig för mycket så tejpar man fast varpen på baksidan.


Nu är det dags att börja väva! Tråden som förs in i varpen kallas för inslag. Man för helt enkelt in tråden med hjälp av stoppnålen över varannan tråd och under varannan tråd. Man får använda stoppnålen och/eller fingrarna för att skjuta till tråden ibland så att det blir så snyggt som möjligt. Gör man större saker kan man behöva använda t.ex. skaftet på en slickepott eller liknande för att skjuta till trådarna.

Eftersom jag misstänker att många av er läsare pysslar med barn och säkert någon kommer undra vart jag har fått tag på den praktiska och säkra stoppnålen i plast så kan jag berätta att den är från panduro.

När man har vävt på ett tag så kommer man till kanten, då lossar man försiktigt tejpen på baksidan och drar fram mer varp att väva på.

Och när man har vävt ännu mer kan det se ut såhär. 🙂 Då är det dags att fästa trådarna, det gör du genom att trä inslagstråden längs med den yttersta varptråden och sedan göra en diskret knut, eller ja, så gjorde jag i alla fall, du kan fästa lite hur du vill.

Sen kommer det roligaste med ullsaker, att tova! Använd varmt vatten och diskmedel eller såpa och gnugga ordentligt. 🙂 Skölj noga ur ditt armband och låt det torka. Observera att jag inte har klippt loss armbandet från skärbrädan utan bara dragit av det, alla varptrådar sitter alltså hopknutna bak fortfarande.

Dags för montering! Jag valde att göra en enkel montering genom att klippa av varpändarna och knyta enkelknutar, sedan kanta armbandet med en liten bit snedslå för hand och avsluta med en tryckknapp. Självklart kan man dekorera armbandet med broderier och dylikt men jag kände inte för det den här gången. 🙂



Förslag:

Väv likadant som ovan men väv ett helt rör som du inte klipper isär, gör det lika brett som skärbrädan är bred så att röret blir en fyrkant när det ligger platt. Av röret kan du sy en väska eller en korg eller en börs. Eller tova det hårt och klippa isär till två grytlappar. Eller sy ihop det i båda öppna ändarna till en jättetjock grytlapp.

Andra sätt att fästa om du vill göra ett armband: Knyt knutar och gör sen flätor som du kan knyta fast ditt armband runt handleden med. Applicera ditt vävda armband på en bit tyg och gör ett bredare armband. Virka en kant runt det och kanske en knapp och en knappögla kan fungera som lås?

Använd samma teknik som till ett armband men varpa upp på ett soffbord eller en anslagstavla eller något annat stort, nu kan du väva en halsduk! Använd gärna ett häftigt garn, kanske med ”päls” på och låt långa fransar sticka ut på sidorna, det blir nästan som en boa. 🙂

Väv mattor till dockhuset eller kanske en duk till soffbordet?

Väv ett fodral till din mobiltelefon som passar perfekt, direkt på mobilen.

Väv en klänning till barbiedockan, direkt på barbie!

Jag hoppas att jag har inspirerat er till att prova på att väva utan vävstol, det här är något jag har sysslat med i olika former sedan jag gick på mellanstadiet, min farmor har fortfarande en liten ”prydnadsmatta” som jag vävde i tioårsåldern och som en av hennes porslinstanter sitter på. Det är ett helt fantastiskt sätt att pyssla på och man kan göra så himla mycket med det, om ni gör något eget får ni gärna visa det för mig genom att länka det i kommentarerna, jag skulle bli så glad om ni ville visa vad ni hittar på med denna teknik! Och säg för allt i världen till om något i min tutorial är otydligt!

 

Text och bild: Linn AKA Pleu 2012

 pleu.blogg.se

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå