Väv med brickor: Varpa
På bloggen E-Zignz finns en bra och tydlig beskrivning hur man går till väga när man ska väva brickvävda band.
Man kan göra brickor som vi gjorde i tipset gör brickor till brickvävning eller så kan du kolla här på E-Zignz beskrivning.
Då kör vi!
Först ska man preparera brickorna. Det bra om hålen kommer på samma ställe på de olika brickorna, då nöts garnet mindre. Ta en penna och markera brickorna som jag gjort på bilden. 5 av varje variant. Nu har du fem vänsterbrickor och fem högerbrickor. Som du ser är de spegelvända mot varandra.
Dags att fortsätta använda pennan. Ta ett rutat papper eller rita upp egna rutor på ett papper (eller skriv ut bilden).
I den typ av mönster jag använder motsvaras de vågräta rutorna av brickpar, dvs två brickor som ”hör ihop”.
Detta innebär att varje ruta motsvarar två trådar.
Detta innebär att när vi nu ska varpa för detta möster som har fem brickpar, så ska vi i slutändan ha 40 trådar.(5 brickpar=10brickor=40hål=40trådar)
Tio trådar i mönsterfärgen och 30 trådar i bottenfärgen.
Nästa steg i förberedelserna är att varpa. Jag brukar ställa två stolar upp och ner på ett bord och sätta en gummisnodd en bit ner på ett ben på varje stol. Gummisnodden hjälper till så att garnet inte halkar ner längs benet när du varpar. Till skillnad mot vävning i övrigt behöver vi inte bekymra oss om skäl…
Gummiband på stolsbenet.
Varpen behöver bli minst 1,5 meter lång för att det ska bli ett band på ca halvmetern. (Det försvinner ca 20 cm i varje ände plus att det ”krymper”)
Knyt fast garnet i ett stolsben och börja varpa runt stolsbenen. Det blir femton varv med bottenfärg och fem varv med mönsterfärg (då får du dubbelt så många trådar=40).
Sätt fast en påsklämma över trådarna på ena sidan av din varp.
(ber om ursäktför den dåliga bilden)
Länka av varpen från andra änden och knyt ihop eller sätt ihop med påsklämma så att trådarna ligger stilla.
Så, nu får det räcka för idag! Vi har förberett brickorna och varpat. Inte illa pinkat! Jag hoppas att det blev någorlunda lättförståeligt… Om inte, FRÅGA!
text och bild: E-Zignz, 2012