Väv med brickor: Trädning
Nu är det dags för den andra delen i E-Zignz bloggkurs i Brickvävning.
Nu kommer det ”stora pill-jobbet”…. Det är dags att trä brickorna. Varje hål, i varje bricka, ska träs med en tråd. Vilken färg det ska vara framgår av mönstret. Vi ska väva detta första band i så kallad maskeffekt, det kommer bli maskor längs bandet som ser ut som att de är stickade. Ta fram dina märka brickor, lägg din lilla varpfläta på ett bord med påsklämman mot dig. Klipp av trådarna så de inte är ”dubbla” och plocka bort påsklämman.
Hur ska mönstret nu läsas? Jo, länst ner till vänster har vi en ruta som är vit. Den motsvarar A-hålet på en vänster-och på en högerbricka.
Alltså ska A-hålet på första vänsterbrickan träs med bottenfärg. B-hålet ska träs med bottenfärg, C-hålet med bottenfärg och D-hålet likaså.
Trådarna träs en och en från baksidan och mot dig!
Låt brickan ligga på bordet med bokstäverna synliga. Sen är det dags att trä första högerbrickan på motsvarande sätt. När detta är gjort tar du tag i högerbrickan och vänder den med bokstäverna mot vänsterbrickan. (Dra gärna lite i trådändarna så de inte kryper ut ur hålen igen.)
Ditt första brickpar är nu trätt och den lodräta raden länst till vänster i mönstret är klar. Nästa västerbricka ska följaktligen träs så här (enligt mönstret) A-bottenfärg, B-bottenfärg, C-mönsterfärg, D-bottenfärg. Därefter är det högerbrickans tur. Observera nu att det är de markerade hålen som ska träs, de kommer alltså få sina mönstertrådar spegelvända!
När alla trådar är trädda och brickparen lagts på en snygg hög (med alla A-hål ovanpå varandra) är det dags att plaocka fram säkerhetsnålen/skaftlåset och trä igenom A-hålen. Detta för att inte brickorna ska hamna i oordning när vi jobbar vidare. Var försiktig så inte trådarna åker ut igen när du gör detta.
Samla ihop alla trådändar så de blir ungefär jämnlånga och slå en knut längst ut så de håller ihop.
Text och Bild: E-Zignz, 2012