Väv kelim i ram
Kelim är vävning på enkla stående eller liggande vävstolar. Men kelim är mer än så, det handlar om livet i bergen och bearbetningen av ullen. Kelim är nomadkvinnans väv. I kelimvävarna finns ett spännande symbolspråk som berättar om nomadlivet.
Väv en liten väv med en symbol. Väven är tänkt att appliceras på en väska, en kudde eller vad du vill dekorera. Det är ett inspirerande sätt att få insikt i en annan kultur.
Material
Vävram 30 x 30 cm
Trästicka, spatel, glasspinne eller avsågat vävspröt
Ryanål
Varpgarn lin 8/3
Inslagsgarn ull, gobelänggarn, filtgarn eller stickgarn
Papper Blyertspenna
Sax Linjal
Kam, t.ex. hundkam, eller vanlig gaffel
Varpa
Varpa en väv som är 6 cm bred. Markera mitten på ramen i över- och underkant med blyertspenna. Markera varje cm, tre cm på var sida om mitten. Knyt fast garnet med en vävknut eller råbandsknop. Varpa runt hela ramen. Lägg trådarna rakt och spänn hårt.
Varpa fyra trådar per cm: 6 x 4 = 24 trådar. Fäst trådändarna genom att knyta runt ramen på motsatt sida som du började, vilket eventuellt innebär att du får varpa ett extra halvt varv. Knyt hårt. Knuten ska vara så nära ramen som möjligt.
Börja väva
Väv in 3–5 inslag av varpgarnet över hela bredden. Trä in en skälsticka, en trästicka, under varannan varptråd, så får du ett skäl. Plocka med nålen varannan tråd. Dra igenom garnet. Nästa inslag behöver du inte plocka. Ställ skälstickan på högkant och lägg in garnet.
För att väven ska bli bra, lägg inslaget i en båge eller flera små bågar. Sträck garnet nära kanten för att få en fin rak kant. Peta ner garnet lite i taget med nålen. Välj en färg till bottenfärg Väv 1–2 cm över hela vävbredden med bottenfärgen. Dessa första cm är bra att ha när du ska montera din väv. Fäst tråden genom att dra den runt en varptråd en gång och för ner den på baksidan. Du fäster den efteråt.
Mönster
Rita upp symbolen som du vill väva på ett vitt papper. Gör inte för små detaljer. Du väver med framsidan mot dig. Väv varje mönsterform för sig. Bygg upp mönstret som det passar dig. Lägg garnet löst. Peta ner garnet med nålen.
För att packa ner garnet lite hårdare, använder du en kam.
Du väver alltså varje färg och mönster var för sig. Inslagen möts så det bildas hål (slitsar), dvs. kelimhål.
Väv inte kelimhålen högre än 2 cm. Väv gärna en väv på varje sida innan du klipper ner väven.
Efterarbete
När du är klar kan du välja mellan att ta bort eller ha kvar förvävningen du gjorde av varpgarnet. Klipp av varptrådarna och knyt samman dem två och två. Sy fast varptrådarna på baksidan. Fäst ulltrådarna på baksidan.
Motering
Nu kan du applicera din väv på en kudde, en väska, ett mobilfodral eller gör en brosch.
Tips – Läs mer i boken:
Kelim : symbolfyllda vävar från Kurdistan,av Eva Meldahl (ISBN 918534446x)
Idé och utförande: Lena Yalinkilic, hemslöjdskonsulent i Blekinge 2010.