Tova en sittdyna
Den svenska fårullen används i många fall inte idag, utan grävs ner eller bränns upp. Det är ett sorgligt slöseri. Ull är ett fantastiskt material som värmer både i torrt och vått tillstånd.
Det finns olika ullkvaliteter och för tovning är det bäst att ha ull från de svenska lantrasfåren, inte från köttfår.
Tovning innebär att man krymper ullen när man bearbetar den med t ex händerna och varmt såpvatten. Man måste därför lägga ut 30-40 % större yta än man vill ha färdigt mått. Till en rejäl sittdyna som värmer på kalla ytor behövs ca 3 hg ull, såpa och varmt vatten.
Gör så här:
Kardning: Karda ullen för hand eller hyr en maskin hos hemslöjdskonsulenterna.
Lägg ut ullen i tre korsande lager på ett bord med vaxduk, ca 50 x 50 cm. Det går inte att tova ull där fibrerna ligger åt samma håll. Känn att det är jämntjockt, fyll ev i med lite tunt kardflor. Lägg ev på dekorationer av färgad ull eller ullgarn.
Blanda 1-2 msk flytande såpa i 1 liter vatten, så varmt händerna klarar. Värmen gör det enklare att få igång tovningen.
Filta: Dänk en bit i taget med varmt såpvatten och filta genom att gnugga handen mot bordsytan. Undvik att lyfta upp handen så att ullen följer med, vät i så fall lite till och massera ullen så luften försvinner. Våt ull tovar inte ihop med våt ull. Se till att arbeta från kanterna och inåt, arbeta in kanten.
När filten håller ihop rullar man ihop den och kramar ur det kalla såpvattnet. Vänd och gnugga på andra sida med varmt såpvatten.
Valka filten genom att rulla ihop den och gnugga mot en tovbräda eller en tvättbräda. Ytan blir lite ruggad och för att undvika det kan man rulla in filten i gammal lakansväv. Brädan kan man sätta i diskhon och hålla emot med magen. Rulla upp filten efter någon minut och rulla från alla håll. Rulla även diagonalt. Det som ligger ytterst valkar mest.
Är man otålig och sittdynan inte behöver vara ett mästerstycke kan man lägga in den i tvättmaskinen i ett 40° skonprogram när den redan är lite valkad. Ytan blir lurvigare och dynan tjockare och porösare. Det gäller att bara köra den i fem minuter, stoppa maskinen och titta på resultatet. Man får dra och forma och ev köra den lite till. Låt maskinen byta vatten så det smutsiga såpvattnet sköljs ur. Skölj och torka luftigt när du format dynan en sista gång. I tvättmaskinen kan man inte få samma jämna form som när man valkar för hand.
Efterbearbetning: Om du vill sätta lite färg på dynan kan du t ex göra en langettkant och sedan virka fasta maskor i langetten. Då kan man virka ett handtag också för att bära eller hänga upp den i.
Bilder:
Handkardning av pälsull
Dänkning och tovning av kardflor
Valkning på tovbräda
Text och foto: Agneta Gefors, hemslöjdskonsulent i Kalmar län